България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В България има целогодишен балнео и спа туризъм, трябват повече програми за профилактика

Основен проблем е недостигът на кадри, посочи д-р Сийка Кацарова

13.09.2024 | 11:20 Редактор:

Министерство на туризъма и Българският съюз по балнеология и спа туризъм работят по проект за превенция и включване на България в общоевропейската политика за здраве. Това изисква страната ни да се развие като дестинация за целогодишен здравен туризъм. 

"Здравният туризъм зависи от Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването, МРРБ, външно министерство. Важна е и ролята и мястото на университети да обучават студенти", заяви председателят на Българския съюз по балнеология и спа туризъм д-р Сийка Кацарова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че Европа и България имат уникален минерален ресурс. А ролята на здравния туризъм трябва да бъде преди всичко профилактична.

Трябва да заложим на профилактиката

"Нужно е да бъдат създадени целеви програми, които да дадат възможност на българите да ползват програми за превенция чрез балнео дестинации и балнео профилактика. Трябва да си обгрижим нашите хора и след това да погледнем навън", препоръча д-р Кацарова. 

В момента в България профилактиката обхваща малък брой трудещи се българи. Гостът даде пример с анализ от Германия, който показва, че 
едно евро, инвестирани в превенция, спестяват 7 евро от лечение. По думите на госта покрай Ковид пандемията хората са оценили балнео курортите, които тогава останаха отворени. 

"Имаме целогодишен здравен туризъм. Тогава с доц. Ангел Кунчев подписахме споразумение и не бяха затворени медикъл и спа центровете, които работят целогодишно - в Поморие, Св. Константин и Елена, Сандански, Павел баня и още много - те работят целогодишно, защото инвеститорите са направи възможното за инфраструктурата", подчерта председателя на Българския съюз по балнеология и спа туризъм в ефира на Bulgaria ON AIR.

Няма достатъчно кадри за балнео и спа курортите 

Като основен проблем гостът посочи недостатъчният брой лекари по физикална и рехабилитационна медицина. 

"Инвеститорите са си написали домашното, но инфраструктурата изостава - саниране на чешми, тръби, това е работа на МОСВ", допълни д-р Сийка Кацарова.

Гледайте целия разговор във видеото.