България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Златодобив в Своге застрашава водоизточниците и чистия въздух до София

"В село Лакатник предвиждат едни от най-интензивните сондажи", отбеляза Красимира Лука

13.09.2024 | 11:50 Редактор:

Стотици подписи срещу проект за проучване и златодобив събраха жителите на град Своге и селата Желен, Бов, Лакатник и близките населени места. Те ще бъдат засегнати от разрешение на Министерския съвет от 2021 г. за сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и Лакатник. Инициативен комитет готви протест срещу бъдещата мина.

"В село Лакатник предвиждат едни от най-интензивните сондажи - отварянето на открити рудници. Нашите притеснения са първо към местното население, че ще бъдат засегнати водоизточниците, което е сериозен проблем. Другият проблем е свързан със замърсяването на въздуха и самия процес на рудодобив, тъй като тук е районът, в който навремето се е добивал и Уран. Замърсяването ще бъде и радиоактивно", каза археологът Красимира Лука в ефира на "България сутрин".

По нейни думи самият начин на добиване, който се предвижда с открити рудници, ще засегне въздуха не само в района, но дори и в София.

"Не на последно място, то ще засегне красивата природа, туризма, който се развива в този регион и местното население, което непрекъснато се попълва от млади хора, заради чистия си въздух", допълни Лука пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че са разпратени множество възражения и писма до всички институции, но досега отговор е получен само от омбудсмана на България и Министерството на здравеопазването.

Гледайте целия разговор във видеото.