fallback

Политиката е изместена от клевети, корупцията не може да бъде изкоренена

"Гласовете "не подкрепям никого" ще нараснат, без повече конструктивизъм ще изпаднем в дупка", прогнозират Светослав Живков и Кольо Колев

13.09.2024 | 10:40 Автор: Толя Стоянова

Вчера стана ясно, че партиите се отказват от промени в изборните правила преди вота на 27 октомври. Засега се отлага идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за спешни промени в Изборния кодекс, но остава концепцията за смесено гласуване - мажоритарно и пропорционално.

"Има нужда от промени в Изборния кодекс. Една смесена система ще увеличи непропорционалностите при разпределение на мандатите. Това ще доведе до нова причина за засилване на политическото недоверие. Дано, след като стане ясно кой в какъв формат ще се явява, да започне да се говори за политики. В последните няколко години в предизборните кампании не се говори за политика. Беше изместена от клевети, черен пиар, сглобяване, разглобяване", коментира политологът Светослав Живков в предаването "България сутрин".

Според него Конституционният съд няма да се промени следващите месеци, а президентът Румен Радев ще има "грубо казано свой човек".

Възможно ли е мнозинство в парламента?

"Съдебната реформа, както и изборната реформа, се използват от партиите за предизборен пиар. Имаме проблем с излъчване на стабилно управление. Нека първо да докараме прозрачно мнозинство. Не е въпрос на доверие, а въпрос на конструктивизъм и преговори", подчерта Живков.

Според социолога Кольо Колев всяко мнозинство е възможно. Важното е да има цел.

"Джентълменското споразумение означава намаляване на децибелите в предизборната борба. Разписва се черно на бяло и съответно тръгва едно управление", уточни Колев пред Bulgaria ON AIR.

Живков отбеляза, че въпросът е доколко ще се изпълнява това споразумение.

"Акад. Денков не беше от лидерите и това беше един от проблемите на правителството. Неговите решения не бяха много негови", заяви Живков.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев посети авиобаза "Граф Игнатиево" и ще направи демонстрационен полет на изтребител F-16 на 13 септември по покана на Военновъздушните сили на САЩ. Според Колев това е знак на съпричастност към евроатлантическите структури и НАТО, но едва ли е насочено към вътрешната политика на страната.

"Корупцията трябва да бъде намалявана, но не може да бъде изкоренена", обясни Колев.

Той прогнозира огромно нарастване на гласовете "не подкрепям никого" на предстоящите избори, а според Живков без повече конструктивизъм ще изпаднем в още по-голяма дупка.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback