fallback

Какво знаем за планетата X и има ли опасност да се сблъска със Земята?

"Предполага се, че тя е с тегло и маса между 10 и 15 пъти от тази на Земята", каза астрофизикът Тихомир Димитров

12.09.2024 | 11:50 Автор: Искра Ангелова

Космически обект, който е по-голям от нашата планета, се приближава към Земята и в момента се намира отвъд орбитата на Плутон. Това твърди американският астроном Майкъл Браун. Според него това най-вероятно е мистичната планета X, която учените търсят от десетилетия.

"Земята си остава най-красивото място в Слънчевата система, но планетата X не е нещо ново, тя се търси от десетилетия. В момента се търси чрез изчислителни методи в комбинация с наблюдения с телескоп от един от най-големите астрономи - Майкъл Браун. Той работи от Калифорнийския технологичен институт. За последно, когато се видях с него, беше през 2026 година, той ми обясни много подробно как се опитва да намери тази планета", каза астрофизикът Тихомир Димитров за "България сутрин".

Той припомни, че в Слънчевата система има две най-големи планети - Юпитер и Сатурн.

"Те са и най-големи, и най-масивни. Чрез компютърни симулации трябва да се изчисли как тези платени влияят върху останалите. Ние знаем за 8 открити планети, заедно с нашата Земя, и няколко, които все още не са открити, като тази X е една от тях", допълни Димитров за Bulgaria ON AIR.

Майкъл Браун в търсене на планетата X

По думите на събеседника компютърните симулации трябва да бъдат комбинирани с наблюдения с телескопи.

"Майкъл Браун от своя офис дистанционно се опитва да открие тази планета X, той ползва телескоп. Едни от най-големите телескопи в света се намират на Хавайските острови. Браун е човекът, чиито открития допринесоха през 2006 година деветата планета в Слънчевата система, по онова време Плутон, да бъде квалифицирана за планета джудже", коментира астрофизикът.

Той подчерта, че планетата X е доста голяма.

"Предполага се, че тя е с тегло и маса между 10 и 15 пъти от тази на Земята, което означава, че тя е може би два пъти по-голяма от Земята. Възможно най-близкото, до което може да стигне, е орбитата на Нептун. Тя се намира далеч от нас и няма опасност от сблъсък", успокои Тихомир Димитров.

Очаквайте видео с целия разговор.

fallback
Още от България сутрин
fallback