fallback

Много е вероятно да плащаме по-скъпо парно през новия сезон

"В последно време всички Топлофикации инвестират в нови съоръжения", каза Кремен Георгиев

12.09.2024 | 11:13 Автор: Искра Ангелова

Има голяма вероятност сметките за парното да скочат. Това стана ясно във връзка с нова наредба.

"Тази наредба е още в етап на обществено обсъждане. Топлофикациите внесоха своите възражения. Цялото нещо се определя в КЕВР, като се определят приходите на една топлофикация, за да може да покрие своите разходи. Тези приходи са съставени от приходи от топлинна енергия и приходи от електрическа енергия. Ако намалеят приходите от електрическа енергия, трябва да се увеличават приходите от топлинна, което означава повишаване на цената", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

От думите му стана ясно, че заложните текстове в тази наредба ще намалят комбинираното производство.

Поскъпване с около 10%

"Всички възражения на "Топлофикация" са насочени към тази насока. Чрез тази наредба много странно се определя понятието "полезна топлинна енергия". Всяка една топлинна енергия, която се произведа от топлофикациите и не е изхвърлена на атмосферата, е полезна. Единствено тази, която се изхвърля в атмосферата, не е полезна. И тя никога не е участвала в комбинираното производство. В момента наредбата предлага да отпаднат и други топлинни, което ще доведе до очаквания резултат", допълни Георгиев за Bulgaria ON AIR.

Той увери, че процентът на поскъпване няма да е много голям.

"Но така или иначе това директно увеличаване с 10% на другата енергия ще се усети. В последно време всички Топлофикации инвестират в нови съоръжения, които да произвеждат тази комбинирана енергия, защото тя им дава възможност да са "над водата". Всяка една от тях трябва да има икономическа логика, да бъде поне на минимална печалба, или да си осигури подобни инвестиции", коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

"Не трябва да всяваме паника"

Според госта възраженията на Топлофикациите са адекватни.

"Да се променя тази наредба, идва от разни директиви и регламенти на ЕС. Добре е да се знае, че директивите на ЕК може да са много добри, но не и за всички държави. Имаме диалог с министерството, там хората разбират това нещо. Не трябва да всяваме паника", подчерта Кремен Георгиев.

Той добави, че на прага на новия отоплителен сезон няма място за притеснение, дори напротив.

"Вече всички са доста напреднали с подготовката, почти навсякъде е към края си. А самото понятие "изравнителна сметка" винаги е било драма, откакто то съществува - 21 години. Има решение на този проблем - дистанционните уреди, които ще елиминират изравнителните сметки. Има сгради, в които всички уреди са подменени на 100%. Това лято, когато излязоха изравнителните сметки, беше доста по-спокойно, отколкото друг път", поясни Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback