fallback

Глоби и затваряне на обекти при лоша хигиена и некачествена храна в училище

Д-р Кремена Стоева от БАБХ: Проверките ще продължат до 11 октомври

12.09.2024 | 10:46 Автор: Тодор Петров

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Инспекторите ще проверяват всички обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна. 

Д-р Кремена Стоева от отдел Контрол на храните в БАБХ съобщи в "България сутрин", че проверката ще продължи три седмици, до 11 октомври, а целта е да бъдат обхванати всички училища, които удрят звънеца в началото на учебната година. 

"Ще проверяваме тяхното хигиенно състояние, състоянието на оборудването и храните, срокове на годност, условия на съхранение, дали храните отговарят на законодателството за максимално добро хранене на децата", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Предвидени са санкции при доказани нарушения

При наличие на храна с изтекъл срок, тя бива насочена към унищожаване. При нарушена хигиена се предписва незабавно отстраняване на несъответствията. В някои случаи може да се стигне до затваряне на обектите - когато има нарушение, което крие опасност за храните в това помещение, стана ясно от думите на д-р Стоева.

По думите ѝ пропуски се допускат в недобрата готовност на подпомагащите помещения, където храните се съхраняват. Някои хладилници не са оборудвани с термометри.

Обикновено глобите са между 2 и 4 хил. лева. Всяко нарушение има различна тежест и предвидена санкция в закона, уточни д-р Стоева.

Установените нарушения при храните за децата стават все по-малко, отбеляза гостът и добави, че проверяват включително суровините, които се използват за приготвяне на храната.

Служителят в БАБХ посочи, че има определени храни и продукти, които са изключени от детското хранене: палмово масло, пържени храни, чипсове и други пакетирани храни, безалкохолни напитки. Трябва да се предлагат само плодови сокове и нектари.

Нарушенията по Черноморието ни

"При морските курорти има голямо текучество на бизнес оператори. Всяка година имаме несъответствия. Нарушенията започват от сграден фонд и стигаме до храни без етикети и с изтекъл срок на годност. Някои обекти работят нерегламентирано. Има санкционирани, има и затворени обекти. Горе-долу се поддържа един процент на несъответствия", обясни д-р Кремена Стоева.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback