България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политизирана ли е ЦИК и нарушен ли е законът?

Според проф. Красимир Калинов и Калин Славов недействителните бюлетини ще бъдат повече на предстоящите избори

12.09.2024 | 10:31 Редактор:

Висшият административен съд (ВАС) нареди Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира "ДПС - Ново начало", а Румен Йончев от "Земеделски народен съюз" вписа коалицията "Алианс за права и свободи".  

"От вчера случаят е кристално ясен. Има две решения - съдът не може да вземе отношение за вътрешните разправии. Това означава, че втората молба за оттегляне на регистрацията остава без разглеждане. ЦИК трябва да вземе решение за регистрацията на "ДПС - Ново начало" по решение на ВАС. Ако ГРАО потвърди, че има 2500 събрани подписа, регистрацията става постоянна", обясни бившият член на ЦИК проф. Красимир Калинов в "България сутрин".

Кой реши казуса с регистрацията?

"Няма традиция да се подават документи по електронен път. ЦИК, със своите наредби, оставя впечатление, че единственият начин да се подаде е с хартия. При наличието на поне 10 юристи в ЦИК, да се съсредоточи само върху тясната материя от Кодекса е непрофесионално. Трябва да разгледат всички действащи закони. Един от тях е Законът за електронното управление. Колегите бяха изненадани от този ходи на една от партиите", посочи проф. Калинов.

По думите му "ЦИК е най-политизираният орган в България след Народното събрание (НС)".

Наруши ли ЦИК закона?

"Беше предизвестено какво ще се случи. На страничния наблюдател му ставаше ясно, че има едно подаване на топка - поемате на топка. Решението на ВАС е интересно с това, че оттук нататък ЦИК трябва категорично да промени практиката си. "Прозрачност без граници" ще се опита да се регистрира като независим наблюдател, за да видим дали и те могат да бъдат регистрирани така", обяви Калин Славов от "Прозрачност без граници" пред Bulgaria ON AIR.

Има политически натиск върху ЦИК, но той не е директен, изтъкна проф. Калинов.

"Има начин да ти моделират поведението да гласуваш в интерес на някоя партия, но не в интерес на закона", смята той.

Избирателите на ДПС ще се разделят

"На ДПС избирателите трябва да ги разделим териториално на две - тези, които са в Северна България и тези, които са в Южна България" За ДПС на Ахмед Доган ще гласуват повече от Северна България, от Южна - по-слабо", посочи проф. Калинов.

Събеседникът му подчерта сериозния вот за ДПС в европейските държави.

Според гостите е възможно на изборите на 27 октомври 2024 г. недействителните бюлетини да бъдат още повече. Двамата се обединиха около мнението, че хората трябва да бъдат убедени да излязат и да гласуват.

Гледайте целия разговор във видеото.