България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да защитим децата от посегателства в Интернет?

Трябват повече обучения, каза Богомил Шопов

11.09.2024 | 11:44 Редактор:

На 10 октомври България трябва да сподели позицията си по предложението, наречено "чат контрол". Така властите се опитват да решат сложния проблем за защита на децата от посегателства в Интернет. Заедно с доброто желание за защита на децата в онлайн пространството се предлагат текстове, които биха довели до спиране на шифрирането от край до край. 

"Законодателния пакет Европейският съюз (ЕС) стартира през 2002 г., когато беше възприета Директивата за защита на децата в Интернет. След това имаше много ревизии. През 2022 г. беше приет един много противоречив текст, който даваше право на големите фирми да сканират доброволно всички съобщения, които потребителите си разменят. Новото предложение казва, че това сканиране вече става задължително за всички доставчици на електронни услуги", обясни съоснователят на "Електронна Граница България" Богомил Шопов в ефира на "България сутрин".

Програмите за чат използват шифриране от край до край за защита на кореспонденцията.

"За да бъде приложен този законопроект, ще трябва да се прекъсне това шифриране от край до край. Това би дало възможност на лоши актьори, хакери, правителства, да следят ние какво си говорим", каза Шопов пред Bulgaria ON AIR.

Механизми за предпазване на децата в Интернет?

"Механизмите са описани в Директивата за защита на децата онлайн. Повечето държави дори не са си направили труда да вземат добрите мерки, които са вътре и да ги приложат в законодателствата. Първото е обучение на децата в Интернет. Навремето ни казваха да не говорим с лоши хора навън, сега това не се случва. Организации, които се занимават със защита на децата онлайн, нямат никакво финансиране от държавата. Една технологична мярка, която може да бъде приложена, е да се сложи на видно място в тези приложения докладване", коментира Шопов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: pixabay