България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Климатичните промени застрашават производството на кафе

До 2080 г. може да има сериозен недостиг на арабика, отбеляза Радина Калдамукова

11.09.2024 | 11:48 Редактор:

Средната продължителност на живота на една кафеена плантация е около 30 години, но може да достигне и около 50 години. Поради тази причина съществуващите плантации за кафе ще бъдат свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия и засушаването.

"Повишените температури в комбинация с недостиг на валежи оказват отрицателно влияние върху цъфтежа, плододаването и качеството на зърната на кафените растения. От друга страна, кафето е култура, която се отглежда в над 25 милиона предимно малки семейни ферми и стопанства. Концентрирано е отглеждането им в тропиците и е приспособено към климата там.Когато имаме промени в климата, например по-честите засушавания и повишените температури, реколтата на кафето може да претърпи намаляване", каза геоекологът Радина Калдамукова в ефира на "България сутрин".

Последните доклади сочат, че климатичните промени ще засегнат особено силно производството на кафе от сорта арабика, което се отглежда на по-високи надморски височини и е много чувствително към климатичните колебания. Повишените температури, комбинирани с намалени валежи, не само намаляват добивите, но и създават благоприятна среда за развитие на вредители и болести, като патогена кафейна ръжда и вредителя кафяв бръмбар.

Калдамукова отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че според прогнози до 2080 година може да се стигне до сериозен недостиг на арабика, което ще доведе до значителни повишения в цените. Райони като Бразилия и Колумбия, които традиционно са водещи производители на кафе, ще бъдат засегнати значително, като условията за отглеждане стават все по-трудни.

Въпреки сериозните заплахи, има и положителни примери, където климатичните промени отварят нови възможности за кафееното производство. Един от тях е Китай, където от 2006 година се наблюдава 500% ръст в производството на кафе благодарение на благоприятния климат.

Много фермери вече инвестират в по-различни методи на отглеждане, като култивиране на кафе под сянка, което позволява по-добра защита срещу екстремни температури и засушавания. Освен това, учените работят върху иновации като кафе без зърна и нови сортове растения, които са по-устойчиви на промените в климата.

Гледайте целия разговор във видеото.