България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Четири медала за български ученици от Международна олимпиада по информатика в Египет

Дават се шест задачи в два дни за 5 часа, обясниха Веселин Маркович, Борис Михов и Илиян Йорданов

10.09.2024 | 12:00 Редактор:

Силно представяне и четири медала за най-добрите български ученици по информатика от Международната олимпиада в Египет.

"Олимпиадата беше наистина трудна. Тя е една от най-престижните олимпиади в целия свят. Дават се шест задачи, които се решават от всички 353-ма състезатели в два дни за 5 часа", обясни сребърният медалист Борис Михов в предаването "България сутрин".

Веселин Маркович, който също извоюва сребърен медал, добави, че задачите са от най-високо ниво на трудност, защото всяка държава изпраща четиримата си най-добри участници и нивото е много високо.

"Това са може би най-бързите 5 часа в живота", призна той.

Ръководителят на българския отбор Илиян Йорданов от Института по математика и информатика при Българската академия на науките (БАН) каза пред Bulgaria ON AIR, че златото в олимпиадата са взели най-добрите информатици от Китай, Русия и Япония. По думите му все още има какво да направим, за да стигнем тяхното ниво.

Подготовката е много важна

"Стараем се да правим повече лагер школи, с които подготвяме учениците. За четиримата най-добри правим допълнителни подготовки. Олимпиадата е в два дни. Има един ден почивка, за да се подготвят за следващия ден. Стратегията на състезанието по информатика е доста важно нещо. През последните години се доближаваме до стандарта на Международната олимпиада. Ние обикновено, като трябва да организираме дадено състезание, имаме само 1-2 седмици", коментира ръководителят на българския отбор. 

"Когато удари Ковид пандемията нямахме лагер за подготовка, което се отрази на резултатите ни. Сега вече се връщаме към правилния път. След 10 дни заминаваме за Македония, където ще се проведе Балканската олимпиада по информатика", съобщи Йорданов.

Гледайте целия разговор във видеото.