България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекар: Родители ми изпращат снимки на повръщано и запек и не водят децата на преглед

Трябва време, за да бъдат ефективни електронните досиета на пациентите, коментира д-р Мирослав Спасов

10.09.2024 | 11:36 Редактор:

Личните лекари все още нямат достъп до електронните досиета на пациентите си.

"Имам досие на моите пациенти, които следя Но примерно вие сте бил досега при друг общопрактикуващ лекар и се записвате при мен, аз трябва да имам информация за вас от раждането до днешна дата - ако не седнем да ви разпитвам, аз няма как да получа тази информация. Често пациентите казват, че нямат хронични заболявания, а като питам пиете ли хапчета за кръвно, за диабет - се оказва, че пият", заяви общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че идеята на електронния здравен запис е, когато здравноосигуреното лице е посетило медицински специалист, лекар, дори физиотерапевт, да се записва тази информация в досието му и да се систематизира, за да не да си губи време в разпити.

"В момента се налива информация в системата. Имаме някаква медицинска документация по архивите, трябва време тя да се налее. Трябва да се намери къде да се съхранява тази информация на хартия, защото кабинетите ни преливат", каза още д-р Спасов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи, че всеки който си е инсталирал приложението е-здраве ще получава информация за предстояща задължителна ваксинация, профилактика. По думите му пациентите неглижират здравето си като забравят да използват направленията, издадени им по време на преглед при личния лекар.

Родители злоупотребяват с извинителни медицински бележки

Още преди да е започналата новата учебна година д-р Спасов даде пример с родители, които са поискали от негов колега извинителна бележка, за да отидат с детето си на почивка.

"Искам извинителна бележка от 16 до 20 септември, ще ходим на почивка в Гърция", гласи съобщението до личния лекар.

"Този родител разполага ли с определен брой дни по семейни причини? Българинът иска да прецака системата. Зачестяват случаите майката да праща аудиофайл как детето ѝ кашля и да пита каква е кашлицата. Галерията на телефона ми е пълна със снимки на повръщане, изхождания, болести на полови органи4 даде още примери общопрактикуващият лекар. 

Той подчерта също, че продължават случаите на вербална и физическа агресия към медиците. Д-р Спасов призова правилта да бъдат спаззвани - като се започне от записването на час за преглед и следване насоките на лекарите.

Гледайте целия разговор във видеото.