България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Орлин Колев обясни защо ЦИК отказа на двете ДПС-та регистрация

"Парламентарна група може да участва или само в коалиция, или самостоятелно", заяви конституционалистът

10.09.2024 | 11:41 Редактор:

Месец и половина преди предсрочните избори все още не е ясно как двете крила на ДПС ще се явят на изборите. Крайният срок за регистрация изтича утре - 11 септември. 

"Една политическа партия може да участва или само в коалиция, или самостоятелно. Абревиатурата ѝ може да бъде използвана само на едно място", уточни конституционалистът д-р Орлин Колев в предаването "България сутрин".

Той обясни, че валидна воля на ДПС могат да отправят и двамата председатели - Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Кое ДПС ще се яви на изборите?

"Изборният кодекс не установява конкретна форма, в която следва да се заяви желание за участие в изборите. Тази форма е определена от вътрешните указания на Централната избирателна комисия (ЦИК). Следователно всяка една форма в България е позволена, включително и електронната форма, въпреки указанията на ЦИК. Ако се подаде електронна форма, най-вероятно ще последва отказ от регистрация от ЦИК, тъй като това е против нейните указания, но ако се обжалва пред съд, то най-вероятно този отказ ще бъде отменен. Това е въпрос на преценка на Върховния административен съд (ВАС). В правото следва тези обстоятелства, които се случват вътре в партията, да бъдат оповестени, за да имат своето правно действие", коментира д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос може ли "Движението за права и свободи" (ДПС) да изпадне под черта и да не го видим на тези избори, той отговори, че подобна хипотеза не е възможна, защото ДПС вече е заявила участие. 

"Изборният кодекс предвижда гаранция за участие на партиите в изборния процес дори и когато прескочат срока. Тяхното вписване следва да бъде до 35-я ден преди провеждането на избора", посочи конституционалистът.

Повтаря ли се сюжетът от ДПС в БСП?

По думите му, ако БСП желае да участва в коалиция "БСП - Обединена Левица" с председател Атанас Зафиров следва да подаде заявление. 

"Имаме решение на Върховния касационен съд (ВКС), което не подлежи на обжалване. Влиза в сила в момента на постановяването му. Ще отнеме малко време това да се отрази в съответните регистри. Атанас Зафиров може да внесе заявление за вписване на голямата коалиция. Оттук насетне е преценка на ЦИК дали да я впише, или не. Ако не я впише, то тогава ще се обжалва този отказ пред ВАС със съответното решение на ВКС и тогава ВАС ще удовлетвори желанието. Възможно е и към момента Атанас Зафиров, вече като представляващ партията, да подаде отказ от вписване на вече заявеното. От всеки един съдебен спор ще има доволни и недолни, но това не бива да подлага на съмнение компетентността на решението на ВАС, каквото и да е то", отбеляза д-р Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.