България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Емил Димитров: Точим вода за ток, а нямаме за питейно-битовите си нужди

"Силните на деня влияят", заяви бившият екоминистър

10.09.2024 | 10:52 Редактор:

Да очакваме ли безводна есен, след като в повечето язовири има сериозен спад на водата в тях – до 80%, а над 600 населени места у нас вече са без вода.

"Ние сме зависими от времето. Ако сега се излеят 10 дни дъжд, после още 10, после още 10, може да нямаме проблем с водата догодина. Ако обаче 2-3 години поредни се получи суша, затова са язовирите. А не още първата година всичката вода да я пуснеш, било за ток, било за каквото и да било, а после да се чудиш защо я няма и да обвиняваш времето", коментира бившият екоминистър Емил Димитров в студиото на предаването "България сутрин".

Той отбеляза, че приоритет в управлението на водните ресурси трябва да бъде осигуряването на питейна и битова вода. Когато запасите в язовирите се изчерпват, става изключително важно да се гарантира наличието на вода за населението.

"Проблемът е понякога, понеже вече няма вода, са закачени и земеделски язовири, които да се ползват за питейна вода. Тогава питейното става приоритет и има проблем за земеделците. По-лошо е когато имаш язовир за земеделски цели и за питейно-битови, а ти го ползваш за ток. Ние и в момента язовири, които са предвидени за земеделски цели, а в един момент продължаваме да точим за ток, за да работи един ВЕЦ. Животът е такъв, силните на деня влияят", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Притеснителна остава и ситуацията в язовир Камчия. Бившият екоминистър поясни, че към момента в него има 46 милиона литра вода, а на всеки 4 дни се точат по около 1 милион литра.

"До края на месеца може да станат 42-43 милиона, до нова година ще останат 22-23. Проблемът е, че на годишна база ни трябват около 100 милиона. Ако не вали, то догодина имаме за първите четири месеца", поясни Димитров.

Димитров отбелязва, че някои язовири, като тези в Порой и Ахелой, не са завършени и не могат да служат за резервни източници на вода. Освен това, посочи, че неправилното управление на водните ресурси и политическите решения влияят на текущото състояние на язовирите и водоснабдяването.

"Трябваше цялата година да се икономисва, а не да се разходва", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.