България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Албена и Павел Благеви - пътешествениците, подготвящи се за изкачването на Анапурна

Наскоро двама покориха Кончето

09.09.2024 | 11:35 Редактор:

Bulgaria ON AIR ви среща с двама неуморни пътешественици. Това са Албена и Павел Благеви. Наскоро двама покориха Кончето в красивия Пирин. Зад гърба им също така е Килиманджаро. Изминали са ѝ пътя Камино де Сантяго, отметнаха от своя списък и Ком - Емине.

"Ние от 4 години се запалихме, катерим се, като се пенсионирахме общо взето. Докато работехме - нямаше време, имахме други приоритети. Не сме стари планинари, но ни хареса много. Запалихме се от наши приятели. Започнахме с Килиманджаро. Оттам нататък продължаваме с няколко неща", каза Албена Благева в студиото на "България сутрин".

Според Павел Благев е много важно водачът да гледа позитивно на теб и амбициите ти.

"Важно е да вижда в теб, че нещата ще станат. Той ни окуражаваше. Имаше хора от групата, които ни казваха, че сме бавни, но пък други ни казваха, че сме пример. Хората, които сме горе, се отнасяме с уважение един към друг", коментира Павел Благев.

Признават, че първоначално са изпитвали страх.

"Умишлено или неумишлено не гледаме много детайлите. Когато стигнахме до ръба на Кончето, беше друго, чудиш се с кой акъл си тръгнал. Виждаме предимно млади хора. На две места нямаше металното въже. Беше страшно, разминаването също", призна Албена.

Тя сподели, че изкачването на връх Митикас им е отнело 12 часа: "За мен най-страшна е секцията с въжето, ние бяхме осигурени. Но водачите отново страшно много ни окуражаваха".

Павел е с изкуствена става, но това не го спира да покорява нови и нови върхове. Гостите разкриха, че всичко това е загрявка за Анапурна.

Гледайте целия разговор във видеото.