България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Юлиян Петров: Завършили учители не искат да работят заради заплащането

"Телефонът пречи в клас, ако се използва не по предназначение, посочено от учителя", каза той

09.09.2024 | 11:25 Редактор:

Редица европейски страни забраниха използването на мобилни телефони в училище. Във Франция, където учебната година вече започна, мярката е експериментална и устройствата се отнемат още на входа на заведенията. Гърция също въведе подобно ограничение. 

"Електронното образование има път. Всички разговори започват с изкуствения интелект. В България всички правила са препоръчителни за учениците. Забраната на ползване на телефон в час е от 2016 г. Има я изписана в закона. В него и в редица наредби няма действащи инструменти. Въпросът е принципен", каза д-р Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" в "България сутрин".

Пречи ли телефонът в училище?

"Пречи, ако се използва не по предназначение, посочено от учителя, а се използва за забавление. Всичко случващо се в класната стая е препоръчително за учениците. Някои закони законотворците ги правят с цел да угодят на някои родители, на обществото с тяснопартийни интереси - обърнаха образованието като социална услуга. Каквото и да напишем, то не се спазва", коментира д-р Петров пред Bulgaria ON AIR.

Имаме ли достатъчно преподаватели?

"Български учители има и системата ще бъде осигурена с преподаватели и педагози. На директорите им е все по-трудно да откриват учители по някои специалности, дори в по-големите градове. Спада средната възраст на учителите. Какъв е размерът на учителските заплати, можем да съдим по това дали има учители на 15 септември. Има завършили учители, но не искат да работят. 75% от тези, които започват да работят, първите три години не остават. Заплатата не може да ги задържи", информира той.

По думите му един прохождащ учител сега получава заплата от около 1550 лв. 

"Ако ги няма пенсионерите, трудно ще обезпечим учителите в образователната система. Много от учителите не искат да бъдат класни ръководители", обобщи д-р Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
ст
преди 1 час
Те и без образование се назначават и избират и партии правят. Пари само на тех си раздават. За какво да им е да работят? Сигнализирай за неуместен коментар