fallback

Какво ще се случи с избора на нов главен прокурор, двете ДПС-та и БСП?

Доц. Наталия Киселова коментира възможните варианти за развитие на казусите

09.09.2024 | 10:39 Автор: Тодор Петров

Стартира процедурата за избор на нов главен прокурор. Предложението трябва да бъде обсъдено на пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС). Преди възобновяване на процедурата, членовете на Прокурорската колегия трябва да променят правилата за избор на председателите на ВКС и ВАС и главен прокурор в съответствие с актуалното законодателство. 

"Става дума за възобновяване на процедурата по избор на главен прокурор. В четвъртък можем да очакваме окончателно да се пристъпи към възобновяване на процедурата. Беше намелен броят на необходимите членове, които да подкрепят една кандидатура, за да бъде избрана. Доминиращото мнение ще бъде, че след като не са избрани нови членове, тези с изтекъл мандат би трябвало да възобновят производството", заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Тя припомни, че на 3 октомври ще станат две години, откакто трябваше да встъпи нов състав на изборните членове. 

"Конституционният съд поддържа, че едновременно встъпват и трябва да бъдат избрани и от двете квоти. Народното събрание набързо прие преходни правила и обяви невстъпилите в длъжност за неизбрани. Промените в Конституцията разделиха ВСС на два нови съвета. Междувременно Конституционният съд (КС) ги обяви за противоконституционни. Но в преходните правила беше посочено, че новите съвети не избират тримата големи. Тази преходна разпоредба не е обявена за противоконституционна", обясни доц. Киселова в "България сутрин". 

В същото време КС казва, че завареният Съвет с изтекли мандати има същите правомощия, както когато не са изтекли. Органът е безмандатен, мандат имат неговите членове, отбеляза гостът.

"След като ВСС възобнови производството, на 4 поредни заседания ще бъдат номинирани кандидати. Ако се номинират, то ще бъде сред тези, които в момента са апелативни или върховни прокурори. Не е пречка това, че сме със служебен министър на правосъдието. Но не съм убедена, че действащият министър би се възползвал от това да номинира", коментира доц. Киселова. 

ЦИК и казусът с двете ДПС-та

"Драмата започна много преди миналия понеделник, когато беше отворена възможността да се регистрират партии и коалиции. Не можем да кажем дали има други разлики в документите. ЦИК дава задължителни указания. Мълвата е, че няма да има произнасяне на Върховния съд. 

Възможно е, ако има проблем с представителството на крилото около Доган, Върховният съд да се занимае. Вероятно е ЦИК да откаже и на двете коалиции, поради неспазване на срока, който им е даден. Има и друга възможност. ЦИК дава съгласие, регистрира и по-късно заличава. Тук обаче субектът е един, а лицата, които го символизират, са различни. Ако даде на едните, а откаже на другите, те могат да обжалват. 

Няма да има жалба до ВАС, ако на едните се даде партията, а на другите марката. ЦИК няма инструментите да реши спор, който не е правен", каза конституционалистът.

Драмата в БСП

"На 20 октомври има частични избори. Това са различни избори и регистрацията и препотвърждаването за участие е също задължение на представляващия партията. Там коалицията се явява в стария си формат. Там ЦИК е заменила представляващия Нинова с новия представляващ Зафиров. Член на Националния съвет на БСП е оспорил решението и втора инстанция е ВКС. Той трябва да потвърди решението да замени Нинова със Зафиров, или ще видим усилия за шиканиране - Нинова да забави. Не изключвам тя да направи усилия да регистрира БСП", поясни доц. Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback