fallback

До 30 000 лв. струва една възстановка и малко общини могат да си я позволят

Масово младите хора имат интерес към това, което правим, каза Огнян Маринов от сдружение "Традиция"

06.09.2024 | 11:53 Автор: Вяра Димова

Днешният празничен 6 септември е символ на стремежа за обединение на българите. 

"Постоянно трябва да сме обединени, трябва да познаваме историята си и да я пазим. Народ, който не си знае историята, е осъден да преживее всичко наново. Навремето бяхме възпитавани в един дух, сега е друг. Хората са по-отворени, вълнува ги ежедневието. Когато отидем в училищата, особено по-малките деца, показват завидни знания и са любопитни", каза Огнян Маринов от сдружение "Традиция" в "България сутрин".

"Грижим се за оръжията. Като правим униформа, се стараем от максимално голям брой източници да видим как е била направена. За четниците трудно се говори, но това е първият опит на българите да направят униформа, за да се покаже на османската власт, че това не са бандити и разбойници, а са борци за свобода. След Освобождението хората са били много ентусиазирани. Днес ежедневието така ни е притиснало, че всеки се бори за оцеляване", коментира Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Историята трябва да бъде показвана и предавана

"Младите хора са много надъхани, но нямат строеви навици, нямат навика да боравят с оръжия, но ние ги учим. Много по-дисциплинирани са от нас. Масово младите хора искат да се включат. Важно е да се запознаем предварително с всичко, което правим. Една възстановка струва между 7 000 и 30 000 лв. Малко общини могат да си я позволят", обясни той.

Гостът подчерта, че днес не трябва да забравяме, че много неща зависят от самите нас, както и че сме българи.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback