България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За какво да внимават родителите преди първия учебен ден

Трябва да проверяваме всичко, което ни се предлага, съветва Габриела Руменова от "Ние, потребителите"

06.09.2024 | 11:24 Редактор:

Остават 10 дни до първия учебен ден. Родители вече трескаво купуват раници, дрехи и пособия за децата.

"За всичко трябва да внимаваме. Добре е да обърнем внимание на специфичните неща, свързани с тези покупки - често ни се предлагат в комплект основни стоки, но покрай тях се добавят и други, които може би няма да са ни нужни. Привлечени от обещанието за една отстъпка, си казваме, че ще вземем комплекта", коментира Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" в "България сутрин".

Принудителната продажба в комплект е забранена

"Ако се продават поотделно, ние можем да си направим необходимия комплект. Понякога търговците, за да помогнат на родителите с големия пазар, правят различни комплекти, дават отстъпка. Трябва да внимаваме дали това, което е включено, е това, което ние бихме си събрали като комплект", посъветва тя.

Пред Bulgaria ON AIR Руменова уточни, че цените на раниците тази година са с голяма амплитуда - някои от тях започват от 40-50 лв.

"Родителите избират все по-често ергономични раници, които щадят гръбначния стълб на децата. Ако има такова послание от търговеца на дребно, е добре да посетим сайта на производителя, за да се убедим, че действително е така. Когато си купим стока, имаме до две години право на рекламация. Продуктите, които искаме да върнем, не трябва да са ползвани", напомни гостът.

Към кого да се обърнем при проблем?

"Първа трябва да се обърнем към самия търговец. Ако не можем да се разберем, тогава Комисия за защита на потребителите (КЗП), това касае и търговските практики и безопасността на стоките. Често, когато има униформи в едно училище, самото училище се ангажира с изготвянето и предоставянето им. За тези на 6-годишна възраст е важно да избираме дрехи, които нямат връзки. За децата между 7 и 14 години може да има връзки", препоръча Руменова.

Етикетът на стоката задължително трябва да е и в лева, отбеляза тя.

Гледайте целия разговор във видеото.