България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историк: Княз Александър I Батенберг е по-българин от нас

"За първи път той влиза в България с руските войски през Свищов", разказа Димитър Пиронков

06.09.2024 | 11:47 Редактор:

Най-младият български владетел - княз Александър I Батенберг, има решаваща роля за Съединението. Той има кръвна връзка с две руски императрици и това му помага да предприеме голям дипломатически демарш, така че Великите сили да признаят Съединението и да не се пролее кръв. Съединението на Княжество България и Източна Румелия обаче коства трона на княза.

"Батенберг е роден във Верона и всички го определят като италианец, но фактически той е син на австроунгарски генерал, който по това време на Италия във връзка с обединението на страната. Самият той завършва военно училище, получава офицерски чин в Дрезден, след това проявява желание да участва в обявената Руско-турска война. Получава разрешение от Бисмарк и се озовава в редовете на руската армия", каза историкът Димитър Пиронков за "България сутрин".

Княз Александър I Батенберг е племенник на руския император Александър II.

"Съединението е грандиозен успех"

"За първи път той влиза в България с руските войски през Свищов. Включен е в състава на Гурко, участва в редица сражения, след което той е предложен за един кандидатите за българския престол. Съгласно решението на Берлинския конгрес, на българския престол може да бъде поставен човек, който няма тесни връзки с императорските дворове в Европа. Но той е твърде близко до Русия и руската политика", допълни Пиронков за Bulgaria ON AIR.

Историкът е на мнение, че Съединението е грандиозен успех за външната ни политика тогава.

"Тогава международното положение е било изключително сложно, България не е получила никаква подкрепа от великите сили. Срещу Съединението се обединява и човекът, който ръководи Русия. Независимо от успехите, които прави българският таен централен революционен комитет, обявяването на Съединението без участието на Батенберг е било изложено на неуспех", коментира още събеседникът.

Пиронков припомни, че княз Александър I Батенберг пристига в България едва на 22 години.

"Идвайки тук, той се сблъсква с действителност, която е много по-различна от европейската. За 7 години той прави невероятни неща в тази обстановка, не знае български, не познава манталитета на българите и той трябва да излезе от тази ситуация, за да въведе ред в държавата. Той е по-българин от нас. Малко преди да почине, той казва: "Ако умра, искам да бъда пренесен в любимата България, за която отделих силите си", добави историкът.

Гледайте целия разговор във видеото.