България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

През 1885 година е имало мъже и истински български политици

"Най-големият ни проблем е, че сме забравили кои сме", каза Димитър Гилев

06.09.2024 | 10:28 Редактор:

Уроците, които Съединението на нас ни предава, са много. И в училище се старая да науча моите ученици какво е означавало това събитие в онези сложни политически времена. Какво е коствало на нашите предци да обявят Съединението на България. Това е един изключително смел акт, с който нашите предци са обърнали гръб на цяла Европа, спрели са да се съобразяват с всички Велики сили, въпреки техния диктат. Те намират политическа воля, себеотрицание, чувстват преданост към Родината. Това каза един от най-обичаните и най-популярните учители по история Димитър Гилев за "България сутрин".

По думите му това, което коства на нашите предци, трябва да бъде разбрано от всички нас.

"Тези чувства на родолюбие, чест, принадлежност към Отечеството ни липсват днес. Децата трябва да бъдат възпитавани, че Съединението дава такива уроци, които са ни нужни днес. През 1885 година е имало мъже и истински български политици, които са поставяли живота си, имената си, семействата си и имотите си за тази кауза", допълни Гилев.

"Искам учениците ми да се гордеят, че са българи"

На учениците си той предоставя и вестници от архивите. В ефира на Bulgaria ON AIR учителят показа и медал от Сръбско-българската война.

"На този медал са описани най-големите битки - при Сливен, Пирот и Видин. Когато покажа на моите ученици тези предмети, започвам да им разказвам за всяка една битка, защото всяка капка кръв в тази война е била в защита на Съединението на България. Най-големият ни проблем е, че сме забравили кои сме и за мен не е важно толкова да спазвам учебната програма, а да науча моите ученици да се гордеят, че са българи и да знаят своя корен", коментира Димитър Гилев.

Според него Съединението не е просто една дата.

"Това не е обикновен празник, Съединението се беше случило в душите на всички българи още през 1878 година. Всичко започва от децата и заради това станах учител. Всеки ден трябва да помним, че сме българи, а не само по празници. Трябва да почитаме и да помним героите си всеки ден", подчерта учителят по история.

Гледайте целия разговор във видеото.