България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Грийнпийс" - България набира доброволци заради изменението на климата

Помощта е кауза, за която всеки може да отдели време, казаха Боян Митов и Христина Касапчева

05.09.2024 | 12:21 Редактор:

"Грийнпийс" - България набира доброволци заради климатичната криза.

"Няма кастинг. Ако искаш да си доброволец и да даваш от времето си за неща, в които вярваш, процесът е лесен. Отиваш са сайта ни, поглеждаш възможностите и следиш кое ще ти бъде интересно. Всеки може да си намери нещо. Имайки много доброволци и силно гражданско общество, значи имаме и силна държава. В нашия случай това означава, че имаме добра реакция дори и при бедствия", каза координаторът на доброволците Боян Митов в "България сутрин".

Христина Касапчева има 10-годишен стаж като доброволец. Участвала е в различни младежки организации. 

"Един от плюсовете на това да си доброволец е, че всичко е на доброволни начала и всеки сам избира времето, което може да предостави на дадената кауза. Това, че си доброволец, не означава, че всичко трябва да е тежък труд", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Доброволците трябва да преминат обучение

"Трябва да има квалифицирани доброволци, специално в контекста на бедствените положения. Когато нямаш обучението да помогнеш на място, можеш да навредиш и застрашаваш себе си и околните. Тази приемственост и помощ между хората е основополагащото условие за прогрес напред. Можем да си помагане и да се учим едни други", смята Христина.

България е на челните места по отношение на изгорели горски площи и това се случва заради топлото време, категоричен бе Митов.

"Свидетели сме на безпрецедентна температура. Климатичните промени чукат на вратата ни. Живеем в по-различен свят и доброволците са ключови", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.