България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заплати в милиони в частния сектор, докато масово хората работят за 1000 лв.

IT секторът остава най-добре платеният, каза Александър Георгиев от Конфедерацията па заетостта

05.09.2024 | 11:55 Редактор:

Частните фирми в София дават по-високи заплати, но възнагражденията в обществения сектор се повишават доста повече, показват данните на НСИ. За година заплатите в столицата са се повишили с 16%. В същото време, най-високата заплата за  2022 г. е била 3 млн. лв. на месец, показват данни на НАП. 

"Това е в частния сектор, по всяка вероятност това са единични компании, в които има много висока добавена стойност на продуктите, които се предлагат, компанията има сериозни печалби", коментира Александър Георгиев от Конфедерацията па заетостта в "България сутрин".

До 2 000 лв. получават близо 2 млн. българи

"Въпросните милиони, които се плащат на месец, ги вземат около 1% от хората. Важно е да се акцентира на това, че около половината от българите "бутат" за около 1000 лв. на месец. Средният клас в страната в момента са хората, които вземат между 2 000 и 3 000 лв., като това са хората, заети в центровете за споделени услуги, в търговията, в по-масовите профили", уточни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Кои професии са добре платени?

"Традиционно през последните 5 години най-високоплатените заплати са в IT сектора. Там има най-голямо търсене, най-голяма конкуренция и най-голяма битка между работодателите за привличане на хора. След това са центровете за изнесени услуги. През последната една година имаше охлаждане и на двата сектора. От септември се очаква да тръгнат обратно в положителна посока - да се възобнови търсенето и да се коригират възнагражденията", каза още гостът.

По думите на Георгиев въвеждането на новите технологии оказва влияние, тъй като сега много позиции се изпълняват с доста по-малък брой хора.

"Младите хора следват тенденциите на пазара. Насочват се към новите професии. Искат да стават инфлуенсъри, блогъри. Това генерира отлив към традиционните сектори. От 2020 г. насам по-голямата част от работодателите се адаптираха и много хора могат да си работят от вкъщи, дистанционно", посочи той.

Има разминаване между хората на пазара на труда и тези, от които бизнесът има нужда

"Опитваме се да насочваме хората от пазара на труда в каква посока да тръгнат, за да могат да бъдат интересни за пазара. В туризма става по-трудно намирането на хора. Това е един от секторите с най-ниски възнаграждения, в конкуренция със земеделието. В София има най-висок стандарт - най-високи заплати, но и най-високи разходи. По наша преценка, ако един човек взема 3 000 лв. в София, би могъл да поддържа аналогичен стандарт на живот в средно големите градове в България с около 2 000 лв. В по-малките градове - с около 1 500 лв. на месец", даде пример той.

Георгиев обяви, че немалко чужди компании проучват България за стартиране на бизнес.

Гледайте целия разговор във видеото.