fallback

Защо партиите загубиха авторитет и има ли шанс за редовен кабинет?

Има положителна черта от спора между двете фракции на ДПС, смятат проф. Антоанета Христова и проф. Николай Найденов

05.09.2024 | 10:56 Автор: Беатрис Младжова

"Най-голямата грешка на Доган беше да сложи двама председатели на една политическа партия на ДПС, защото правило в организационната психология е, че когато има двама председатели, се получава конфликт и след това организацията е взривена. Затова бях сигурна в лошия край. Последствията са и от гледна точка на закона, и от гледна точка на това, че се получиха грозни сцени, които демотивират обществото да отиде да избира. Последствията са и положителни. Положителното е, че всичко се рови и излиза в момента. Все по-свободно се съобщават нещата, които се знаеха преди, но не се изговаряха публично", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в "България сутрин".

Според проф. Николай Найденов за доверие в родните политици остава място само по линия на вярата.

"Ще се присъединя към мнението, че има нещо позитивно в тази промяна и това е, че върховете вече не могат да живеят по старому. Виждаме, че влизат в конфликти хора, които са били в съвършен синхрон дълги години. Не е хубаво в краткосрочен план, но това е единственото нещо, което ще накара електората да се върне към рационалните основания за преценка на политиката, да преосмисли кой какво казва и да спре да чака спасители. Такава криза, каквато в момента се забелязва, докарва до това, че електоратът може да се събуди", допълни политологът за Bulgaria ON AIR.

Проблемите в политиката остават нерешени дълги години

По думите на проф. Христова, ако не бяха слаби партиите, нямаше да има нужда от коалиции, а това усещане за недържава ще доведе до това още хора да се отдръпнат.

"Няма полезен ход. Ако не признаеш едните, другите ще скочат и може да стане такава неразбория в държавата и целият изборен процес да бъде провален. Видяхме, че сблъсъкът между двете части на ДПС доведе до това, че се наруши законът. Нарушението на закона показа нещо, което беше абсурдно - показа, че няма МВР, няма служби, които да наложат една институция да почне да работи и да наложат ред на тези, които чакат да бъдат регистрирани. Това в една европейска държава не би могло и не би трябвало да се случва. Не могат да бъдат мобилизирани хората, независимо в каква партия се съберат, защото в момента има срив на политическото и нямат авторитет", коментира гостът.

Проф. Найденов посочи, че няма публичен скандал, който да е разрешен и да е изчистено в съзнанието на обществото кой е виновен и кой е невинен.

"През тези 35 години се натрупаха много нерешени проблеми. Всичко се потулва. От началото на прехода досега виждаме еднаква картина. Обединенията между партии стъпват на гнила основа и когато има по-големи сътресения, много лесно се получават конфликти. Ако има 20 партии в коалицията на БСП и всяка иска по един представител в парламента, колко ще останат за самата БСП", поясни политологът.

Съставянето на правителство остава трудна задача

Няколко коалиции ще трябва да направят правителство и в него задължително ще трябва да участва ГЕРБ, категорична е проф. Христова.

"Със сигурност ПП-ДБ иска да състави правителство, въпросът е дали ще ѝ се връчи мандат. Към днешна дата хората не са мотивирани да гласуват. "Възраждане" ще бъде на добро представяне заради факта, че са най-силно представената опозиция. Те са яхнали вълната на консервативно-патриотичното присъствие и отразяват много емоционални нагласи в страната, които не са легитимно представени от другите партии. Те, заедно с ГЕРБ, най-вероятно ще бъдат на предни позиции. Почти никой няма да се съгласи с тях да прави правителство. Иска ли ГЕРБ да има правителство е най-важният въпрос. Ще намерят всички възможни варианти да не го реализират", добави политическият психолог.

За проф. Найденов инстинктът за самосъхранение на политиците е задействан.

"Идеята на ПП-ДБ да участват в новото правителство, в някои среди веднага ги обявяват за предатели. Каквато и комбинация за правителство да изберат, ще има достатъчно гласове в техните среди, които да кажат "вие ни предадохте". Като се изключи ГЕРБ и "Възраждане", и с проблема на ПП-ДБ и става трудно. Задействал се е механизъм, който досега не сме виждали. Това ще увеличи шансовете да се състави правителство, което да не е 2 месеца", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback