fallback

Суша и порои ще продължат да се редуват, трябва да сме готови за тях

Човек трябва разумно да се меси в делата на природата, призова проф. Емил Гачев

04.09.2024 | 12:39 Автор: Елеонора Танева

Година от наводнение в Царево, 2 г. още е жив споменът от потопа в Богдан и Каравелово. Адската жега това лято остави хиляди на изпитания на воден режим. 

"Характерно за климата последните години е явления с по-рядък характер, в една затоплена атмосфера има повече енергия и всички процеси стават по-интензивни. Това важи и за валежите, и за сушите. Имахме продължителен сух период, над 2 месеца с изключително оскъдни валежи, това не пречи да очакваме периоди с екстремен валеж", заяви проф. Емил Гачев от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към Българската академия на науките в студиото на "България сутрин". 

Той подчерта, че отводнителните системи са разчетени за определен капацитет, а при над 100 литра на квадратен метър няма как да няма наводнение, но щетите зависят от подготовката за такива събития.

"Няма как да избегнем това нещо, тези неща ще се случват. Трябва да сме готови. Трябва да се разчетат отводнителните съоръжения. В Ахтопол на кея шахтите връщат. Деретата трябва да се поддържат в образцово състояние. Да не се допускат каравани, кемпери, да се обяви червена зона за тези неща, особено в късното лято", предложи проф. Гачев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Гостът подчерта, че човешката намеса в делата на природата е голяма, което е нормално, защото я използва, за да извлича блага. Въпросът е да го прави разумно.

"Когато населението на света е по-голямо - има повече контакти с природата. Световната статистика показва, че има все повече бедствия с човешки жертви", каза още проф. Емил Гачев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback