fallback

Киберкултурата ни е ниска и при атака по-лесно можем да изгубим данните си

Коментар на проф. Илин Савов за професия "Киберсигурност", която влиза в списъка на професионалното обучение у нас

04.09.2024 | 11:59 Автор: Беатрис Младжова

За първи път професия "Киберсигурност" влиза в списъка на професионалното образование и обучение у нас. Това става след като преди дни Министерство на образованието и науката утвърди нов sписък на професиите за професионално образование и обучение. 

"Информацията, която разменяме помежду си и комуникацията между хората е изключително чувствителна. В дигиталната среда, в която живеем, всичко, което е свързано дигитално, трябва да бъде защитено. Това, което е направило Министерството на здравеопазването е похвално, но леко закъсняло. През 2026-2027 г., стартирайки вече обучението на ученици, ще трябва да изчакаме, за да създадем специалисти. В това направление Тракийският университет вече е пионер. Заедно с ръководството създадохме бакалавърска програма. Тя има за цел да създаде киберспециалисти, които са в полза на публичния и частния сектор", заяви експертът по киберсигурност и директор на институт в Тракийския университет в Стара Загора проф. Илин Савов в "България сутрин".

По думите му всяка една услуга и желание са пряко свързани с дигиталния свят.

"Киберкултурата при децата трябва да нараства. Поради високия ангажимент на родителите да оцеляват в днешния труден живот, на малко им остава време да обърнат внимание на възпитанието на децата в киберсреда. МОН поема инициативата в свои ръце и създава една доста сериозна стъпка за ограмотяването на децата. Това ще даде резултат, но след време. Нищо не е същото вече. Специалистите в киберсредата не могат да изпитат комфорт. Винаги трябва да бъдат надграждани със знания", допълни проф. Савов за Bulgaria ON AIR.

Киберкултурата ни е на ниско ниво

Според експерта страната е крайно време да вземе мерки, които да бъдат обединяващи.

"Нивото ни е плашещо ниско. Държава, общество и всеки отделен гражданин, родител, учител, ние трябва да се обединим спрямо тази пандемия, която се насочва с пълна сила. Много европейски държави и в други части от света са предприели продължаващо обучение и квалификация на целия административен състав на държавния апарат. Там имаме квалификация, която е на високо ниво, а не лозунги или кампанийни обучения, които са неефективни", коментира гостът.

Ще имаме проблеми ако бъдем масово атакувани в киберпространството, категоричен е проф. Савов.

"Тракийският университет изземва функциите на Академията на МВР. Университетът създава бъдещи специалисти в сферата на киберсигурността, което Академията трябваше отдавна да създаде. България е интересна, тъй като в киберпространството имат мотото "колкото е по-неграмотен и по-неинформиран един човек, толкова по-бързо може да му бъде взето всичко. Или с една дума - колкото по-ниска киберкултура има една държава, толкова по-лесно може да бъде атакувана във всичките спектри на обществения живот", поясни експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback