България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Димитров: В България ни лекуват политиците и чиновниците, не лекарите

Приложението е-Здраве на мобилния телефон е удобно, но не е най-важното за пациента, коментира той

04.09.2024 | 11:12 Редактор:

Започна синхронизирането на здравните досиета с мобилните телефони на пациентите чрез приложението е-Здраве. Досието е напълно персонализирано и ще напомня на своите потребители чрез нотификация, в зависимост от техните индивидуални характеристики какво им се полага в рамките на профилактичните прегледи, покрити от Здравната каса. По този начин ще се повиши здравният статус на пациента и неговата лична отговорност към здравето. 

"В момента не може да се разбере твоето лечение през какви етапи е преминало, едно електронизиране е по-добре, друг е въпросът как ще се случат нещата. Чувам през медиите, че такова чудо не съществува, без да сме наясно ние като граждани какъв е редът и как ще се случи", коментира председателят на Български пациентски форум Иван Димитров в студиото на "България сутрин".

Има изнесени пунктове за сдвояване, които да улеснят пациентите при синхронизирането на здравните досиета с мобилните телефони.

"Това което хората трябва да знаят, е вариант чрез сдвояване в Касата, от НАП да се вземе код, който може да се провери през компютър. Доста голям процент от хората няма да го направят, тъй като не са достатъчно  компютърно грамотни", заяви Димитров.

Трябва да се върне доверието в здравната система и да спрат злоупотребите

Пред Bulgaria ON AIR той даде пресен пример от своя личен живот. 

"Вчера проверихме какво се е случило със съпругата ми, която лежа преди 10 г. в болница. Виждаме толкова много изследвания, които уж са направени за усвояването на тези пътеки, а реалното лечение знаем, че не е било такова. Когато видим, че има такъв проблем кой ще отговаря за това тези болници да понесат своите наказания?", попита гостът.

Като важна стъпка за хората с хронични заболявания той посочи скъсяването на пътя за издаване на протоколи, с които да могат да проведат навременно лечение. 

Ако има политическа воля, нещата могат да се случат за 24 часа.

"Здравеопазването е политика, отдавна в България ни лекуват политиците и чиновниците, не ни лекуват лекарите. Това трябва да е доста обидно за лекарите. Някой да се възползва от липсата на лекарства, има интерес, той е свързан с политиците ни, които ни управляват 30 г. А хаосът в здравеопазването е угоден на част от политическия елит", убеден е председателят на Български пациентски форум.

Гледайте целия разговор във видеото.