fallback

Родители вадят 100 лв. само за тетрадки и химикалки за учениците си

Все по-често се търсят качествени продукти, отбелязаха Анна Влаева и Станислава Георгиева

04.09.2024 | 11:50 Автор: Деси Николова

Остават само 12 дни до първия учебен ден и подготовката е в разгара си. Ученици и родители вече са погълнати от трескавото пазаруване на ученически пособия, дрехи и раници.

Трескава подготовка за първия учебен ден

"При нас подготовката започна в началото на лятото. Първото най-важно нещо беше да се купи раница. През годините разбрахме, че ако вземем по-евтина раница, тя изключително бързо се съсипва и след това купуваме още една. Така общата сума става по-висока от това да купим една по-висок клас. Евтиното излиза скъпо", коментира специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева в студиото на "България сутрин". 

Според нея ценовият диапазон за качествени раници варира между 100 и 200 лева, като има и по-скъпи модели.

С всяка учебна година сумата за помагала нараства. В първи клас тя е относително по-ниска, но до седми клас може да достигне до 200 лева, подчерта Влаева. Тя допълни, че родителите са склонни да инвестират повече, когато става въпрос за здравето и комфорта на децата им.

Станислава Георгиева, собственик на борса за учебни пособия, наблюдава тенденция родителите все повече да търсят раници с ергономичен гръб, добри презрамки и олекотени конструкции.

"Винаги имат претенции децата, но естествено родителите накрая решават. Мнението на децата е изключително важно, те ще ходят на училище, трябва да бъдат доволни от избора си, да бъдат щастливи от продуктите, с които отиват на училище и съответно определят дизайна", каза Георгиева за Bulgaria ON AIR.

Колко струват пособията тази година и униформите?

По нейни думи тази година няма значително поскъпване на учебните пособия, като тетрадките дори са с леко понижение в цената от 10-15%.

Влаева посочи, че цената за тетрадки и химикалки не надминава 100 лева.

Несесерите с различни дизайни също са на мода, както и изтриващите се химикалки, които продължават да бъдат хит сред учениците. Георгиева също така отбеляза, че учителите все по-често насочват родителите към по-качествени продукти, което е позитивна тенденция.

Униформите също представляват значителен разход, особено за родителите на по-големи ученици. Цената на комплект униформи варира между 200 и 300 лева, в зависимост от броя на дрехите.

"Есенният пазар на дрехи обаче остава неизбежен," каза Влаева.

Въпреки че тази година няма значително поскъпване, разходите могат да варират в зависимост от избора на продукти и предпочитанията на родителите.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback