България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Златни български спортисти се включват в кампания срещу лошия холестерол

Ренета Камберова и д-р Благовеста Пенчева обясни кога и как трябва да се изкледваме

03.09.2024 | 12:25 Редактор:

Всеки осми българин над 20 години е с повишен холестерол. Затова обичани родни спортисти дават личен пример и насочват нашето внимание към проблема чрез кампанията "Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!".

"Вярвам в личния пример. Спортистите трябва да бъдем пример за децата, спортът в България е на много високо ниво, когато спортистите дават личен пример достигат до много хора. Здравето е на първо място, ако ние не сме здрави, няма как да имаме тези високи постижения, важно е хората да се изследват", заяви олимпийската медалистка от Рио де Жанейро Ренета Камберова в студиото на "България сутрин".

Тя още утре ще си направи изследване на холестерола, за който знае, че няма симптоми и е важна профилактиката.

"Важно е хората да бъдат здрави, искаме да ги предпазим от самите тях. Нищо не коства веднъж в годината да си направиш изследване, да си спокоен. Всичко, което се хване навреме е лечимо", подчерта Камберова.

В ефира на Bulgaria ON AIR медицинският директор на верига лаборатории д-р Благовеста Пенчева обясни, че за теста се взима венозна кръв, а резултатите излизат в рамките на същия ден. 

Изследване веднъж годишно

"Основното, което трябва да се изследва е общият холестерол. При пациенти без проблеми веднъж на две години е достатъчно да се прави изследване, при пациенти с високи нива и които приемат медикаменти - веднъж в годината", уточни д-р Пенчева.

Тя предупреди, че високите нива на високия холестерол са предпоставка за атеросклероза, може да доведе до инфаркт, инсулт, диабет, хипотиреоидизмът.

Част от кампанията са т.нар. "спирки на здравето", от които привличат вниманието доказани имена в спорта и всеки, докато чака автобуса си, може да се запознае с възможностите за превенция на високите нива на холестерола.

Движение и диета

Д-р Пенчева заяви, че е много важно при хора с високи показатели да започнат диета и корекция на двигателен режим. Тя препоръчва избягване на белия хляб, смяна на тлъстото месо с пилешко или риба, включване на повече зеленчуци в менюто, да се избягват картофите и ориза.

"Двигателният режим е важен - триглицеридите много се влияят от двигателния и хранителен режим", обобщи медикът.

Гледайте целия разговор във видеото.