България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смяната на автопарка в МВР изстреля България в топ продажбите на нови коли в ЕС

"Китай е модата на деня, но не и в България", отбеляза Калоян Желев

03.09.2024 | 11:53 Редактор:

Статистиката отчита, че страната ни е начело в Европейския съюз по ръст в продажбите на нови автомобили от началото на годината.

"Ако погледнем тези 28% ръст за първите 7 месеца на годината, много сериозна част се дължи на покупки на държавната администрация. Само ако погледнем Министерствата на вътрешните работи и на транспорта, както и Гранична полиция, ще видим, че там има около 1000 автомобила. Ако включим в тази група и няколкото големи ежегодни клиенти, като по-големите компании за автомобили под наем и таксиметровите компании, логично обяснява голяма част от този на пръв поглед изглеждащ впечатляващ ръст", коментира автомобилният експерт Калоян Желев в ефира на "България сутрин".

Той отбеляза, че в България се наблюдават промени в предпочитанията на потребителите. Расте интересът към бензиновите и хибридните автомобили, докато търсенето на дизелови коли намалява. Продаваемостта на електромобили остава ниска, въпреки че тенденцията в Европейския съюз е насочена към увеличаване на електрическите превозни средства. Българският пазар следва тази тенденция със закъснение, но динамиката е положителна.

Желев коментира, че няма конкретни причини за настоящия спад в продажбите на електромобили, но посочи, че общото отношение към електрическите превозни средства в България все още е в процес на развитие.

"Китай е автомобилната дестинация на деня, модата на деня, но това все още е станало в България. Делът на китайските марки на българския автомобилен пазар е все още изключително нисък. Истината е, че динамиката е възходяща. Присъствието им тук расте и ще нараства",  каза още автомобилният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)