България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кое ДПС ще спечели повече гласове - на Ахмед Доган или на Делян Пеевски?

Трябва да има редовно правителство, без значение от цената, която ще платят партиите, заявиха доц. Татяна Буруджиева и Юлий Павлов

03.09.2024 | 11:08 Редактор:

"Всеки скандал, всяко разцепление е самоунищожение. Има едни лидери, които се размножават и се опитват да унищожат собствените си партии като протестират срещу тях, бият се помежду си. Езикът на омразата преминава в желание за физическо подтискане на една или друга партия", заяви политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин". 

Очакванията ѝ са социолозите да бъдат доста затруднени, тъй като политическият терен е като "подвижни пясъци". Според нея българите в чужбина, не само в Турция, ще подкрепят по-скоро идеологическото ДПС.

Кое ДПС ще спечели повече депутатски места?

"По-важни ще са избирателите в България. Винаги при криза тези в чужбина трудно се мобилизират, освен ако не се направи специален жест за улесняване на гласуването, което няма да е добре, ако се случи в Турция", каза доц. Буруджиева.

Пред Bulgaria ON AIR социологът Юлий Павлов коментира, че идеологическите поддръжници на ДПС се чувстват винаги в състояние на тревожност. 

"Пеевски беше възприеман като свой, докато имаше благословията на Доган. С последните си действия той стана външен враг и агресор, който мобилизира тази общност. Ще гласуват за ДПС на Доган. Ще участват две коалиции с абревиатура ДПС, затова по-важен ще бъде номерът на бюлетината, не партията", убеден е Павлов.

По думите му на изборите партиите ще се явят с регистрацията в Софийския градски съд (СГС), което означава, че Корнелия Нинова ще трябва да се разписва за БСП. 

Редовно правителство на всяка цена

Гостите в студиото се обединиха около тезата, че България трябва да има редовно правителство, без значение от цената, която ще платят партиите. 

"След тези седми избори стигнахме до ситуация, в която няма значение кой кого харесва или не. Имаме нужда от правителство, независимо от цената, която ще платят партии и коалиции. Проблемите в страната са големи.  Служебното правителство емитира дълг от над 4 млрд. В момента се пропускат ключови неща покрай проблемите в партиите, сред тях и изоставането ни с Плана за развитие", подчерта доц. Буруджиева. 

Гостите призоваха политиците да търсят допирни точки, а не различията помежду си.

"Партиите, които участваха в сглобката, нямат ценностни различия, имат персонални. Общественият интерес изисква да седнат и да се разберат. Персоналният също - като не участваш в правителството няма назначения, няма далавера", каза социологът Юлий Павлов.

Гледайте целия разговор във видеото.