България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Няма как да има две партии с абревиатури ДПС

Член 128 от Изборния кодекс не позволява дублаж, отбелязаха Лидия Даскалова и Стоил Стоилов

03.09.2024 | 10:47 Редактор:

Началото на регистрацията на партиите и коалициите за предстоящите парламентарни избори беше белязано от конфликти между представители на двете фракции на ДПС. По-късно по тази причина, на извънредно заседание, ЦИК (Централната избирателна комисия) реши да регистрира и двете фракции на партията.

"Казусът стана юридически поради една много проста причина, а именно кой представлява самата партия ДПС. В регистъра на политическите партии в Софийския градски съд и двамата председатели представляват партията заедно и по отделно (бел. р. Джевдет Чакъров и Делян Пеевски). Това би довело до една абсурдна ситуация. Представете си, един отива и подава едни документи, пет минути по-късно отива другият и подава документи, десет минути по-късно отново идва първият и ще доведе до хипотезата ЦИК да преценява кой има право, а отговорът е, че и двамата имат право. Това означава, че всяко последващо изявление, трябва да отменя предходното", каза юристът Лидия Даскалова в студиото на "България сутрин".

По нейни думи затова се взе решението вместо партията ДПС да участва като партия, като юридическо лице, да участват в коалиции. Тя подчерта, че има забрана в нашето законодателство, която не позволява да съществуват две партии с едно и също име или абревиатура.

"Вчерашният скандал се дължи на разбирането, че първият по време е първи по право да бъдат разгледани неговите документи и като ги разгледа ЦИК, ако всичко е наред, ще получи търговската марка ДПС. Тъй като и двете страни изхождаха от този принцип, се появи това скандално и безкрайно обидно явление - окупация на Централната избирателна комисия от този депутатски башибозук", коментира изборният експерт Стоил Стоилов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че ЦИК не е регистрирала нищо, а само е приела заявления, искания и молби на две коалиции за участие в изборите.

"Няма да има дублаж на абревиатурите и затова беше цялата битка вчера. Член 128 от Изборния кодекс не позволява дублаж на абревиатурите, за да се избегне подвеждането на избирателите. Не може да има еднакви абревиатури, независимо какви думички се крият зад съответните букви", категоричен бе Стоилов.

Гледайте целия разговор във видеото.