fallback

На всеки две седмици у нас загива жена в условията на домашно насилие

В България не говорим за превенция, алармира Ширин Ходжева

02.09.2024 | 11:24 Автор: Тодор Петров

Мъж уби жена си с чук в столичния квартал "Факултета". Бруталното убийство е поредният случай на домашно насилие в страната.

"14-ата фатална жертва в условия на домашно насилие от началото на годината в България. На всеки две седмици имаме убита жена в условията на домашно насилие. Това е мониторинг, който следим и броим. Няма официална статистика", коментира Ширин Ходжева от колектив "Феминистки мобилизации" пред Bulgaria ON AIR. 

Тя посочи, че на база на промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) от 2023 г. беше дадена силата на национален съвет за защита от домашно насилие, който трябваше да формира национален регистър, който пък да брои всеки случай на домашно насилие, преди да се е стигнало до фатален изход. 

"Досега все още нямаме официална статистика и няма информация кой ще изпълнява тази функция. Никъде няма указани срокове. Проследихме, че в края на май тази година има подготвена програма, гласувана от Министерския съвет на 21 август, но в сайта на МС този документ не е качен. Няма как да знаем конкретиката на тази програма. Говори се за обучение на професионални групи на първа линия - служители на МВР, лекари, социални работници", каза още Ходжева в "България сутрин".

Институциите не работят и липсва превенция

Година след случая "Дебора" съдът излезе с решение, че виновникът ще бъде оставен под домашен арест, което води до чувство за безнаказаност, отбеляза събеседникът.

"В България всички мерки са в посока реактивност - случва се насилие и как да реагираме. В България не говорим за превенция, а тя е основен начин да се справим с това. Говорим за превенция през образование. Основана на пола насилие е в корена на домашното насилие. Колкото повече отлагаме разговора, той толкова повече ще се наслагва и ще броим жертви", подчерта Ширин Ходжева. 

По думите ѝ протестите са един от основните начини обществото да покаже, че има проблем и следи работата на институциите. 

"В нашите протести виждаме все повече подкрепа от млади хора, което е много позитивно. Тази тема е табу за младите и за родителите им. Надяваме се младите да кажат на институциите и възрастните: "Хора, имаме проблем! Дайте да седнем заедно да мислим в посока как да водим диалог и да учим повече за автономността на тялото". Когато сме насилвани, сме по-склонни да проявяваме и ние насилие", заключи Ходжева.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback