България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вътрешнопартийни проблеми компрометират целия изборен процес

Стоил Цицелков и Димитър Марков посочиха пробойните в провеждането на избори у нас

02.09.2024 | 11:00 Редактор: Тодор Петров

"ДПС има двама записани председатели, важно е кой има пълния набор от документи. Борбата за влизане пръв в ЦИК я наблюдавахме от ГЕРБ, защото са първи на изборите. Още преди това беше борбата за цвета на бюлетините. Много повече неща са, не просто кой управлява. Сега ЦИК ще вземе решение. Ако има обжалване, ще го провери съдът. ЦИК не приема документи онлайн, всеки трябва лично да отиде. Не е в кръг с технологиите", заяви в "България сутрин" Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК по повод заплетения казус след разцеплението в ДПС.

Той изтъкна, че партиите не могат да дублират имената и абревиатурите си, за да се избегне заблуда на избирателите.

Не може изборният процес да става заложник на вътрешнопартиен спор

"Не знаем какви са позициите на тези две фракции на ДПС, какви са им политиките. Гледаме кой кого ще избута от вратата. Това са вътрешнополитически проблеми и застрашават да усложнят целия процес. Вече имаме казус с назначаването на Районните избирателни комисии, защото двете фракции на ДПС предлагат различни имена. Само в Русе подкрепиха един и същи човек", посочи Цицелков.

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира пред Bulgaria ON AIR, че изглежда нямаме държава, институции и правила. 

"След като борбата е физическа и си носим столовете, къде остава правовият ред и институциите, които го съблюдават? Насажда се недоверие към справедливостта, законността и честността на изборния процес. Създава се правна несигурност. Гласоподавателите ще бъдат объркани", подчерта той.

"Служебното правителство е призовано да гарантира провеждането на честни избори. Това, че се налага министър-председателят публично да приканва МВР да спази закона, показва, че сме в червения сектор на ситуацията и че има основателни съмнения, че правителството или МВР може да повлияе на честността на изборите. Избирателната активност пада драматично, което води до ниска стойност на едно депутатско място", каза още Марков.

Защо не можем да организираме нормални избори

Цицелков е на мнение, че "използваме лошо технологията на гласуване, имаме много сбъркани протоколи и невалидни бюлетини, на които от ЦИК отказват да направят анализ". 

"Рискът отново е да ни посрещнат уличени в изборни измами хора. Те най-вероятно отново ще администрират изборите", алармира той.

Според Марков живеем в правен хаос, в който по чудо нещата продължават да функционират. 

"Но той просто се преля в партиите. Нямаме способност да се намери законосъобразно решение на този спор. Затова през 21 век имаме физически сблъсък на стъпалата на Народното събрание", отбеляза гостът.

"МВР има съществена роля при провеждането на изборите, в България има купен и корпоративен вот. МВР може със своите механизми на работа да повлияе на това. Ако имахме избирателна активност от 50-60%, никой не е в състояние да повлияе на изборния резултат. Едни 300 хил. гласа са в състояние да ти гарантират парламентарна група. Очаквам провокации, насочени към компрометиране на изборния процес", посочи още Марков.

Гледайте целия разговор във видеото.