fallback

Кога политиката се превърна в групи по интереси и какъв е изходът?

Проф. Мария Пиргова и доц. Светослав Живков са на мнение, че напрежението ще доведе до отлив на избиратели

02.09.2024 | 10:49 Автор: Искра Ангелова

В страната има беззаконие и нашият живот не стои на правни основи. Правото не може да се справи със ситуацията, ще бъде трудно на ЦИК с правилата. Ще видим как точно ще реши споровете, но те могат да стигнат до неприятни сблъсъци. Всичко това се отряза и има отлив на гражданите от политическия живот. Гражданите няма да участват в тази т.нар "патаклама". Това вече не е политика, това са групи по интереси, които са стигнали до ръба на закона. Това каза политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

По думите на политическия анализатор доц. Светослав Живков има криза в България и тя е свързана с партийността.

"Винаги има напрежение между партии и лица, когато става въпрос за избори. Факт е, че в настоящия момент ние наблюдаваме ескалация на това напрежение. Това се дължи на кризата на българските партии в партийната система. В БСП нещата са с една традиция, а при ДПС ситуацията е много комплицирана, ще видим какво ще реши ЦИК. Делян Пеевски е подал електронна заявка, но дали тя ще бъде утвърдена, защото имаме проблем с нормативната база до някаква степен", добави той за Bulgaria ON AIR.

Очаква ни по-ниска избирателна активност

Доц. Живков също е на мнение, че това ще доведе до по-ниска избирателна активност и ще се засили антисистемният вот.

"ЦИК е орган от 15 души, които представляват определени лобита. Те непрекъснато работят на лобистки принцип. Лобитата работят с пълна пара, виждаме и тези дни какво прави лобито на ДПС. Така че няма какво да се учудваме на това, което се случва в ЦИК. Да, тя пази баланс, твърди се, че изборите са законни, но тя няма никакъв авторитет, подобаващ на такава институция. Тази комисия работи на тъмно, не знаем какво се случва", подчерта проф. Пиргова.

Д-р Живков пък апелира "горещият картоф" да не се прехвърля в ЦИК.

"ЦИК не е виновна, че БСП и ДПС имат проблем с лидерството. Начинът, по който тръгва кампанията, показва, че скоро няма да излезем от кризата. До сравнително скоро борбата беше междупартийна, но сега виждаме открити такива. Коалицията ПП-ДБ също е под въпрос. Проблемът е в българските партии и тази безпътица, в която те влязоха. Става въпрос за системните формации", коментира той.

Проф. Мария Пиргова е на мнение, че системните партии са си свършили работата.

"Целите им не бяха да построят нов тип общество, а да се обогатят, включително БСП. Там вече няма нищо ляво, който и с каквото и да се бори, трудно ще бъде някоя фракция да докаже, че има ляв характер. Не виждам никакво ляво говорене и в момента. Нинова е наблюдавала разпада на СДС, тя си мисли, че по същия начин се работи и в БСП. Тя можеше да остане като един нормален председател, сега ще си тръгне със скандал, който може да продължи и месеци", допълни политологът, като категорично заяви, че се нуждаем от промяна.

"Имаме проблем с бизнеса и мафията, но одържавяването не решава този проблем по никакъв начин, а точно обратното - задълбочава го. Населението живее доста по-добре, отколкото през 90-те години. В по-големите градове хората по-малко зависят от държавата", поясни доц. Светослав Живков.

Проф. Пиргова контрира изказването с въпроса: "Защо продължителността на живот намалява?".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback