fallback

Български ученици с 5 медала от Международната олимпиада по астрофизика в Бразилия

Никола Каравасилев, Лора Лукманова и Калоян Цанев споделят за състезанието

30.08.2024 | 12:38 Автор: Беатрис Младжова

Пет медала за българските ученици от Международната олимпиада по астрофизика в Бразилия. На най-престижното състезание в тази област участваха над 260 гимназисти от 53 държави. 

"Чувстваме се добре, удовлетворени. Догодина обещаваме по-добри постижения. Това е резултат на една доста продължителна подготовка. Най-изявени бяха Индия, Иран, Сингапур. Десетина държави взеха златни медали, но догодина ще си ги вземем обратно. На тези олимпиади доминират източноазиатските държави", заяви ръководителят на отбора Никола Каравасилев в "България сутрин".

Учениците срещат трудности на състезанието, но задачите са освен трудни и интересни.

"Олимпиадата се състои от 3 кръга: теоретичен, практически и наблюдателен. Теоретичният е решаване на много задачи за кратко време. Практическият е чертаене на графики и смятане на стойности за таблици. Там е много работа, защото няма време за мислене. Г-н Каравасилев води школа цялата година. Имахме школи и по астрономия", сподели участникът Лора Лукманова за Bulgaria ON AIR.

"Най-трудното на тази олимпиада е, че имаше задачи, които ни затрудниха, но всички бяха интересни и бяха свързани с разнообразни явления от Космоса. Много участници от различни отбори взеха златни медали", поясни ученикът Калоян Цанев.

И Лора, и Калоян се занимават науката още от малки.

"Първо се интересувах от наука. След това започнах да се занимавам с математика. В 8 клас започнах да се занимавам с астрономия. В Бразилия нямахме много екскурзии, макар че през последния ден видяхме Рио де Жанейро. Отличителното при бразилците е, че са много спокойни, много обичат да танцуват. Да живееш сред тях някакво време беше успокояващо", сподели Лора.

"Също като Лора съм се интересувал от астрономия още от малък, затова в 5 клас се записах на школа при г-н Каравасилев в училище и тръгнах на различни олимпиади. За Бразилия беше интересно, че природата и мястото са различни. В южното полукълбо има звезди, които от тук не се виждат. Най-запомнящите се неща бяха екскурзията до Рио де Жанейро и често нещата, които видяхме като колибрита и папагали", добави Калоян.

Предстоят още състезания, които да донесат отличия и успехи.

"Между 3 и 10 октомври ще участваме в Международната младежка олимпиада по астрономия и астрофизика, в която България ще се включи за пръв път. Тя ще се проведе в Катманду, Непал. Форматът е същият, просто там липсва турът за анализ на данни. Там учениците са до 8 клас и на 1 октомври заминаваме", каза преподавателят Никола Каравасилев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback