fallback

Драгомир Стойнев: Няма предателство в БСП, РСМ ни се подиграва за правителството

С 80% са намалели чуждестранните инвестиции за първото полугодие, каза номинираният от БСП за еврокомисар

30.08.2024 | 11:40 Автор: Беатрис Младжова

"Всички кандидатури за еврокомисар са достойни, хора с голям опит и съм убеден, че всеки един от тях ще бъде достоен. Дали е уреден мачът или не, не мога да кажа. Затова призовахме българския парламент. Той е институцията, където всички кандидати за еврокомисар могат да представят своите виждания и идеи. За съжаление не бе избран този подход. Именно в българския парламент е съвсем нормално да се взимат дългосрочните решения. Един служебен кабинет няма как да взима дългосрочни решения. Не казвам нищо за кабинета "Главчев". Закъсняхме прекалено с нашите номинации. Преди всичко трябваше да определим за какъв сектор се борим. Как в Брюксел да преговарят тези хора, когато всеки 3 месеца сменяме министрите? Стоим несериозно", заяви кандидатът за еврокомисар от БСП Драгомир Стойнев в "България сутрин".

По думите му социалният сектор също би отивал на България, защото без развитието на човешкия капитал, я няма сигурността да се запази достойнството на гражданите.

"Имахме ползотворна среща. Представих своята кандидатура. За мен беше важно да обясня кандидатурата на БСП и да намекна, че всички сме се вторачили в сектори регионално развитие, енергетика, транспорт. Тази динамика в тези сфери, ако няма социална стабилност, много трудно би постигнала своите цели. Ние искахме изцяло да отговорим на желанието на Урсула фон дер Лайен за мъж и жена и затова представихме 2 кандидатури. Българските правителства не си написаха домашното и сега не знаем как да работим с Европейската комисия. Трябваше досега да изберем ресор и след това да търсим комисар", допълни Стойнев пред Bulgaria ON AIR.

Еврокомисарят ни най-вероятно ще е жена

Според депутатът от БСП е трябвало в българския парламент да има дебати, да има прозрачност и да се изберат двамата кандидати.

"Няма как да очакваме, колкото и да е добър нашият кандидат, да бъде мъж, защото закъсняхме. Трябва да се насочим към жена. Но от друга страна Урсула фон дер Лайен е подкрепена и от социалистите, и демократите. Тя е обещала 7 комисарски места и не ги е запълнила. Затова външната политика и дипломация са толкова важни. Малко съм разочарован, че в сферата на иновациите и образованието не видях видим резултат за страната. Хубаво е тези комисари, които ги избираме там, да знаят от кого са избрани и да бъдат проводник и на българските интереси", коментира гостът.

Политическите проблеми водят до спад на инвестициите

Никой не желае да инвестира в страна, в която политиците се карат и делят, категоричен е Стойнев.

"Има известно объркване от самото БСП. Когато Корнелия Нинова подаде оставка, това беше съвсем нормално. Националният съвет се събрахме и делегирахме функциите на Атанас Зафиров. Той е този, който трябва да отговаря за вписването и административните процедури. Започнаха саботиране на неговите функции. От тук нататък Софийският градски съд каза, че функциите се изпълняват от него. И сега сме във ВКС, които се бавят със седмици. ЦИК каза, че комисията се представлява от Атанас Зафиров. Не виждам никъде предателство и съветвам колегите да спрем с тези обвинения, нападки и хвърляне на камъни. Македония ни се подиграва, че не можем да направим правителство. Страната има огромни проблеми. За първото полугодие 80% са намалели чуждестранните инвестиции. Следващите избори трябва да бъдат последните", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback