България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атанас Славов, ПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС искаха избори, имаме криза на лидерството

Надпартийната кандидатура ще е най-добрата номинация за български еврокомисар, каза бившият правосъден министър

30.08.2024 | 11:05 Редактор: Толя Стоянова

Страната ни трябва да изпрати до Брюксел своето предложение за еврокомисар. Кандидатът на ПП-ДБ е Юлиан Попов. 

"Има много сериозен шанс. С него бяхме министри в правителството на акад. Денков. Той е много разпознаваема фигура и в европейски мащаб. Беше в борда на Европейската климатична фондация. Той е име в секторите "Енергетика" и "Климат". Не е партийна кандидатура, не е член нито на "Демократична България", нито на "Продължаваме промяната". Надпартийна кандидатура е, която може да обедини много по-широка подкрепа", коментира бившият правосъден министър Атанас Славов в предаването "България сутрин".

Той подчерта, че е важно да стоим обединени като държава член на ЕС и да дадем най-доброто от себе си, така че да имаме достойно представяне в европейската политика.

"Ключовите решения, които се взимат на европейско ниво, минават и през българския парламент. Кандидат-комисарите подлежат на изслушване пред Европейския парламент - това е гласът на гражданите. Дори и да има някаква форма на разговори в българския парламент, решаващ е европейският. Важно е нашият комисар-кандидат да бъде убедителен. Мисля, че двете кандидатури, които получават най-голяма подкрепа, на г-н Попов и г-жа Захариева, биха представили много добре България", заяви Славов пред Bulgaria ON AIR.

България има нужда от редовно правителство

Бившият правосъден министър е на мнение, че България има нужда от редовно правителство, което да работи по стратегическите приоритети на страната. Славов е категоричен, че ПП-ДБ ще предложат формула за управление.

"Формулата в 49-ото Народно събрание беше ротацията. Тя не се случи заради ГЕРБ и ДПС - те искаха да ни изпратят на избори. Важно е да има формула на управление, която допуска партии, които не са партньори, да работят заедно", посочи Славов.

Той загатна, че има предложени споразумения и във формата с "Демократична България", и във формата с "Продължаваме промяната". Славов обясни, че лидер на коалицията ПП-ДБ не може да има. На "Да, България" ѝ предстои да избере нов лидер на мястото на Христо Иванов. Бившият правосъден министър отбеляза, че всяка формация има своя идентичност.

"Криза на лидерството има в българската политика. Смяната на лидерството е тест за всяка политическа партия - да си смени лидера и да остане в политиката. Ясно е, че ДПС не може автентично да се олицетворява с Делян Пеевски. ДПС не е партията на Пеевски. Хората трябва да следват демократичните принципи", призова Славов и добави, че на предстоящите избори ПП-ДБ трябва да върне доверието на българските граждани, като уточни, че формулите за управление тепърва ще се изясняват.

Гледайте целия разговор във видеото.