fallback

Миглена Плугчиева: Трябваше да предложим еврокомисар по компетентност, не аварийно

На България най-много би ь прилягал ресорът по разширяване, убеден е бившият вицепремиер

30.08.2024 | 10:45 Автор: Елеонора Танева

България трябва да изпрати своите предложения за еврокомисар.

"Темата е сериозна, трябваше да се съсредоточим върху политиките - къде имаме най-голяма компетентност. Това е процедура, която другите държави следват месеци, година. След това се стига до номинирана фигура, която да е консенсусна и да представлява държавата, а не отделна партия. При нас се вземат се решения в последната минута. Ние ще попълним оставащата квота и някой от ресорите", коментира бившият вицепремиер Миглена Плугчиева в студиото на "България сутрин".

Според нея политиците не мислят имената като за еврокомисар, а като за водач на партийна листа. Плугчиева уточни, че българската номинация трябва да е на човек с политически опит и експерт.

Пред Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер заяви, че правителството ще се съобрази с изискването на Урсула фон дер Лайен за полова равнопоставеност: "Предполагам, че ще предложи жена и мъж. Изискването на Фон дер Лайен предполага дискриминация - не търсим компетентни хора, а на полов принцип човек". 

Какъв ресор приляга на българския еврокомисар?

Силата на България е в сектори като аграрна политика, селско стопанство, политиката по разширяване на ЕС. Плугчиева съжали, че изпускаме да поемем отговорност чрез ресор "Разширяване".

"Вместо да бъдем адвокат на тези страни, ние освободихме тази ниша, което е жалко, тази тема щеше да ни приляга изключително добре, той дава шансове да нормализираме отношенията си със страните от Западните Балкани. Темата добросъседство е ключова за нас и за тях в тези нови геополитически обстоятелства, когато имаме нужда от стабилност на Балканите", заяви Плугчиева.

Кризите в ДПС и БСП

Бившият вицепремиер коментира разцепленията в двете политически партии. По думите ѝ е важно те да се стабилизират и на се стигне до ситуация, в която да не могат да се регистрират за изборите. 

"Ахмед Доган се връща в активната политика - това е знак за автентичност, той е създател на тази партия, тя имаше своята важна политическа и стабилизираща роля, никой не може да го отрече", каза гостът.

Миглена Плугчиева не изключва фрагментация в новия бъдещ парламент, но определи като "самоубийство", ако държавата няма сформирано редовно правителство след поредните предсрочни избори. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback