България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Валежи до края на седмицата и колебливо време през септември

Предупреждения за градушки има в няколко региона, отбеляза Петър Янков

29.08.2024 | 10:08 Редактор: Деси Николова

До края на седмицата метеорологичната обстановка над България ще бъде динамична, с повече валежи, които ще засегнат различни части на страната. Според прогнозите на синоптика на Bulgaria ON AIR Петър Янков, представени в предаването "България сутрин", се очаква времето да остане нестабилно, но от понеделник ще настъпи временна стабилизация на въздушната маса над страната.

Днешните валежи и вероятност за градушки

В четвъртък валежите ще бъдат най-значителни в района на Добруджа, където се очакват количества между 5 и 8 литра на квадратен метър. В западните райони, включително София, валежите ще бъдат по-скромни – до 3 литра на квадратен метър. Въпреки това, в северозападната част на страната има условия за гръмотевични бури и градушки, макар че валежите там ще бъдат малко на брой. Предупреждения за възможни градушки са издадени за Северозападна България и Добруджа.

Валежи и температури в следващите дни

През уикенда валежите ще засегнат и нашите южни съседи, но най-интензивни ще бъдат в югозападните части на България. В петък и събота сумарните количества в Югозападна България се очаква да достигнат между 30 и 50 литра на квадратен метър. Температурите в страната ще варират между 25 и 31 градуса, като София ще бъде най-хладната балканска столица през този период, докато в Белград се очаква по-топло време. В южните ни съседи температурите ще бъдат значително по-високи.

Топло време, но валежи и през септември

Температурата на морската вода ще се понижи леко до 26-27 градуса по време на валежите. Времето ще се задържи топло с разкъсана облачност. Краткотрайни валежи се очакват около 3-4 септември. На 6 септември времето ще остане предимно топло. През периода 9-11 септември се очакват нови валежи, но температурите ще се задържат високи в началото на септември, стана ясно от прогнозата на синоптика.

Така динамичното време ще продължи и през следващите дни, но от понеделник може да очакваме кратка стабилизация на атмосферните условия.

Снимка: Pixabay