България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изложба с архивни снимки на Панайот Бърнев разкрива миналото на София

Животът тогава не е бил по-различен от този сега, смятат Тихомир Стоянов и Веселина Сариева

28.08.2024 | 12:06 Редактор: Деси Николова

Изложба с архивни фотографии от Панайот Бърнев ни показва София такава, каквато е била, но и ни кара да се замислим за промяната и непреходността на градския живот. Изложбата ни показва какъв е бил архитектурният, социалният и психологическият облик на живота в столицата през 70-те години на XX век.

"Основното, с което се отличава Панайот Бърнев, е наблюдението на градската среда. Голяма част от неговия архив е от София. Той наброява около 7 хиляди фотографски филма, в които прави репортажна, улична фотография, която наблюдава социалният живот, архитектурата и промените в София в периода от 50-те до 90-те години на XX век", каза кураторът на изложбата Тихомир Стоянов в студиото на "България сутрин".

Панайот Бърнев е родом от Свищов, но още като малък се мести в София. Докато учи в столицата, се появява и любовта му към фотографията. 

"От изложбата можем да усетим емпатия и любопитство. Животът не е бил много по-различен от този сега. Във фотографиите виждаме еманципиран град, хора от различни социални групи. Един много динамичен живот. За нас е изключително важно да покажем тази изложба", заяви организаторът на изложбата Веселина Сариева пред Bulgaria ON AIR.

Изложбата ще бъде открита на 3 септември и ще бъде отворена от сутрин до вечер, като може да я посетите и след това да откриете приликите и разликите в София.

Гледайте целия разговор във видеото.