fallback

Екатерина Захариева ще бъде избрана за еврокомисар?

Проф. Ана Кръстева и Мариян Карагьозов са на мнение, че регионалната политика е важен ресор за България

28.08.2024 | 11:53 Автор: Толя Стоянова

Спешна задача пред кабинета "Главчев 2" е процедурата за избор на нов еврокомисар. Кандидатът на ГЕРБ ще е Екатерина Захариева, д-р Велислава Петрова е кандидатът на "Има такъв народ". Неофициално име за поста има и от БСП - Сергей Станишев.

"Екатерина Захариева ще бъде българският еврокомисар. Негласно се очаква жена, за момента 16 мъже доминират, далеч от баланса, който търси Урсула фон дер Лайен. На второ място, очакванията са да е партия член на Европейската народна партия. На трето място, всички Европейски избори в България се печелят от една партия - ГЕРБ. Те ги печелят, независимо дали са в управление, има служебно правителство, или са били в опозиция. Имат ярко европейско присъствие. Чува се техният глас", коментира политологът проф. Ана Кръстева в предаването "България сутрин".

Каква е ролята на еврокомисаря?

Проф. Кръстева обобщи картината на кандидатите на другите страни. Някои са настоящи еврокомисари, които се издигат отново. Други са евродепутати. Третата група е от министри. Има и адвокат.

"Еврокомисарите имат роля да защитават Съюза. Едновременно играят роля на нещо като европейско правителство, но имат и важна роля във формирането на европейското законодателство - те са като изпълнителна власт. ЕК ще има няколко сериозни задачи - да се види как ще се работи занапред по темата за разширяване на ЕС, има и сериозни отговорности пред разпределянето на бюджета. Някои страни като Франция предпочитат нова индустриална политика - реиндустриализация", каза международният анализатор Мариян Карагьозов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че са важни националните приоритети, за да се види кой ресор българският еврокомисар може да уплътни в национална степен. Карагьозов смята, че е трябвало да се потърсят нишите, в които България има собствена експертиза.

"Екатерина Захариева е вътрешен политик. Тя тръгна от ръководител на кабинета на президента Плевнелиев. Има няколко министерски портфейла. Вписва се в масовия представен образ на другите еврокомисари. Велислава Петрова е типична с политически номадизъм. Била е заместник-министър в кабинета на Кирил Петков. Сергей Станишев е специфичен. Той е единственият българин, който беше два мандата председател на европейска партия", каза още проф. Кръстева.

Кой ресор ще получи България?

Карагьозов посочи, че "най-апетитните" и важни ресори отиват при страните, които имат най-важна роля и най-голяма геополитическа тежест. Според него България трудно може да получи ресор като "Енергетика" или "Външна политика".

Проф. Кръстева и Карагьозов са на мнение, че регионалната политика е важна за България и е добър вариант.

"ЕК е силно политически орган, който задава големите тенденции в политиката за всички 27 държави членки", добави Карагьозов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback