България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да се молиш за вода през 2024 г. - катастрофално е положението в община Павликени

Държавата трябва да предприеме сериозни мерки и да отдели пари, призова кметът инж. Емануил Манолов

28.08.2024 | 11:27 Редактор: Тодор Петров

Държавният резерв ще подпомогне три общини в страната с бутилирана питейна вода заради проблемите с трайното засушаване. Сред тях е и община Павликени, която ще получи 59 000 литра питейна вода. 

"Ситуацията е най-сериозна в трите села, в които на 20 август обявихме бедствено положение. Във всички останали села положението е много затруднено - пресъхващи водоизточници и загуби във водопреносните мрежи. Доставихме водата вчера, благодаря на държавните институции. За останалите села доставяме закупена от общината вода. Кметовете имат грижата да разпределят водата. Искането ни е да са предвидени по 2 литра на ден на човек", съобщи кметът на Павликени инж. Емануил Манолов в "България сутрин"

Разчетите показват, че количеството вода в трите население места трябва да стигне за 35 дни.

Инж. Манолов добави пред Bulgaria ON AIR, че се изследват стари изоставени водоизточници, а надеждите му са свързани с това горещият период да свърши да започнат по-хладни дни с валежи, което да подобри водоснабдяването. 

"В село Караисен в последните 2-3 години сме сменили 2/3 от мрежата - 21 километра висока плътност тръби. Но там проблемът изби в намаляване на дебита на шахтовите кладенци. Много разчитаме "Напоителни системи" да отпуснат допълнителни количества вода в язовир "Александър Стамболийски", които инфилтрират вода и директно помагат на част от нашите села", каза още кметът на Павликени.

Инж. Манолов призна, че за пръв път изпадат в чак толкова тежка ситуация с водата. Вече има одобрени и изготвени проекти за подмяна на водопреносната мрежа в района.

"Молим се на Министерството на околната среда и водите да отчетат факта, че положението е катастрофално и може да се прескочат някои срокове, за да имат нашите граждани вода поне през ден и през няколко часа. Държавата трябва да предприеме сериозни мерки и да отдели пари. Сумата ще надхвърли 200 млн. лв.", подчерта кметът на Павликени.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
генади
преди 39 минути
...и за това в с. Димча след първия репортаж, и след обявяване на бедствено положение вода има от седмица в изобилие с необходимото налягане! Някъде нещо смърди яко! Сигнализирай за неуместен коментар