fallback

Туроператори готвят протести заради гаранционния фонд в сектора

"Предложеният вариант не е добър за нас", коментира Павлина Иванова

28.08.2024 | 10:45 Автор: Деси Николова

Напрежение сред туроператорите. Някои от тях  готвят протест срещу проекта на Министерството на туризма за създаването на гаранционен фонд.

"Четири организации се обединяваме около една и съща идея - че това, което е предложено, не е добре за нас туроператорите, защото видът, в който е, е все едно всеки един туроператор да разпише празен чек, който всеки министър, който дойде, да може да определи една вноска и ние няма как да противостоим на нея", обясни председателят на Обединение "Бъдеще в туризма" Павлина Иванова в студиото на "България сутрин".

Проблемите, които тя очерта пред Bulgaria ON AIR, се отнасят основно до необходимостта от съществуването на гаранционен фонд. Туроператорите започнали да обсъждат тази идея преди няколко години, след като стана ясно, че съществуващите директиви и застраховки не осигуряват адекватна защита. Пандемията е показала, че сегашните механизми не са ефективни и затова се е появила нуждата от нов фонд, който да осигури защита на клиентите в случай на непредвидени обстоятелства. 

Въпреки това, липсата на информация относно основата на фонда, начина на събиране на вноските и методологията за тяхното управление е основна причина за притесненията.

"Този гаранционен фонд е единствено и само за потребителя. Потребителят трябва да бъде защитен и това е нещо, което трябва да бъде водещата цел. Въпросът е как ще се случват вноските. Ние нямаме никакъв анализ на нашия бранш за това колко са фирмите, какви обороти се правят, за да може да се стъпи на една основа", каза още Иванова.

Относно диалога с Министерството на туризма, председателят на "Бъдеще в туризма" сподели, че в момента се води активен разговор с институцията и общественото обсъждане продължава. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback