България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

PR eксперти: Политиците погрешно залагат на негативните послания и свръхдемонизират Делян Пеевски

Пепи Димитрова и доц. Александър Христов посочиха грешките на политическите ни лидери

28.08.2024 | 10:24 Редактор: Тодор Петров

ДПС изключи Делян Пеевски и още седем души от партията, а решенията бяха взети от централното оперативно бюро, ръководено от Ахмед Доган. 

"Съвсем логично действие на хората около Доган, защото изборите идват и те трябва да предприемат действия. Доган изключи Пеевски - това е единственото послание, което има нужда да бъде чуто и от последния избирател на ДПС. Комуникационно за техния таргет това беше правилно послание. От вчера посланието е много консистентно. Това е по учебник. В социологическите проучвания от ДПС продължават да бъдат втори. Изумително е при този скандал", коментира PR eкспертът Пепи Димитрова в "България сутрин".   

PR eкспертът доц. Александър Христов на свой ред посочи, че в символните съобщения Доган и хората около него са изключително добри.

"Пеевски е свръхдемонизиран и това играе в негова полза. Колкото по-рано "добрите сили" спрат да го свръхдемонизират, толкова по-зле за него. Това е огромна комуникационна грешка. Това му дава криле и сила", подчерта той пред Bulgaria ON AIR

Негативните послания не привличат избиратели

Пепи Димитрова добави, че когато фокусът на ума е привлечен от негативното, неговата реакция е на отчаяние и оттегляне. 

"Той бива обезсърчен. Това е базисна психология, която съм негативно впечатлена, че нашите политици трета година не успяват да разберат. Фокусирането на всички е върху това да плашим. Така не функционира поведението на хората. Целият цивилизован свят се развива на принципа "няма невъзможни неща". Нашата политическа среда говори само за невъзможни договорки и коалиции", заяви тя.

Доц. Христов се съгласи, че обединението "срещу" много трудно работи, когато трябва да изкара някого да гласува. 

"Колкото повече ги насъскваш, толкова повече си остават вкъщи. Това води до капсулиране на хората и отравяне на цялата информационна среда. Води до задълбочаване на политическата криза. Тя няма как да се разреши без участието на хората. Не виждаме политиците да носят отговорност за това, което правят и не правят", каза той и допълни, че не се ли появи нов политически играч, трудно можем да очакваме съществена промяна.

Казусът с бившия шеф на МВР Калин Стоянов

"Заинатяването около позицията на Калин Стоянов беше въпрос на его. Когато станеш министър, ти веднага ставаш пушечно месо. Задачата на кабинета "Главчев" е да минимизира напрежението около провеждането на изборите. Отчаяно страната се нуждае от редовно правителство, защото се връщаме назад от това, което имахме като напредък. Изгубихме време в безвластие и партийна война за власт. Виждаме у някои политици готовност на приключване на тази война. Егото на нашите лидери е ужасна пречка да имаме договаряне", смята Димитрова.

В поведението на Калин Стоянов тя вижда подготовка за влизане в политиката. Опитва да се позиционира като силов играч, отбеляза Димитрова.

"С тези си действия Калин Стоянов се позиционира в политическите сили, които изразяват по-крайни позиции, за които има добра почва. Българите искат твърда ръка. Матрица в главите ни е, че всеки, който се появи някъде, е човек на някого. Който и да дойде, веднага е свързван с някакви кръгове. Политиците трябва да стиснат зъби, за да може това нещо да изчезне. Колкото по-размита е отговорността, толкова по-ничия е тя. На всички стана ясно, че някои дебели червени линии трябва да бъдат прескочени", коментира доц. Христов.

Номинацията за български еврокомисар

"Трудно можем да направим предвиждане. Колкото повече в Европа усещат несигурност, толкова повече позициите ни в ЕК ще бъдат компрометирани. Имахме възможности за получаване на добри позиции. Няма да успеем този път да го постигнем", на мнение е комуникационният експерт.

Пепи Димитрова изтъкна, че в държавните институции никой не работи, чакайки да види кой ще бъде следващият му ръководител. Така изостава оперативната административна работа в държавата. 

"При външните ни партньори няма с кого да се преговаря. ЕК не може да преговаря със служебни правителства по дългосрочни теми. Лашкаме се от едната крайност в другата. Има теории, че нашите политици не могат и не искат да се нагърбят с отговорността в една толкова нестабилна глобална ситуация. Ние сме между две войни. Нашите политици се снишават, докато видят какво се случва в света, за да знаят на кого да се харесат", коментира тя.

Гледайте целия разговор във видеото.