fallback

Жестока ескалация на войната, ако позволят на Украйна да използва далекобойни оръжия

Забраните не позволяват използването на редица средства, казаха доц. Даниел Бенатов и Димитър Гърдев

27.08.2024 | 11:54 Автор: Беатрис Младжова

Най-малко шестима души загинаха при едни от най-масивните руски атаки в Украйна срещу обекти от украинската енергийна структура. Мащабната руска атака идва три седмици след украинското нахлуване в руската Курска област. Кремъл заяви, че Русия ще отговори на тази офанзива. 

"След най-голямата атака в Киев нямаше ток поне 10 часа. Токът се изключва доста хаотично и няма сигурност за връзка. Предишната нощ към Украйна пристигнаха 236 обекта - ракети и дронове. Има много разрушения в енергийната инфраструктура. Западното въоръжение, което ние имаме, има ограничение, не можем да го използваме на руска територия. Има ограничение за разстоянията, но за тези две години започнахме да произвеждаме своите безпилотни летателни апарати "Камикадзе". Вчера и предишните дни атакуваха военни летища в Саратов и по-далеч", заяви кореспондентът ни в Киев доц. Даниел Бенатов за "България сутрин".

"Тук се цели успокояване на руското обществено мнение, защото след тази офанзива украинските сили се укрепиха и има опасност от завземането или нанасянето на удари по Курската атомна централа. Ударите са по граждански обекти. Протести срещу Зеленски са невъзможни. Украйна вече трета година е във военно положение. Има ограничения, които са наложени от западните партньори на Украйна за използване на далекобойните средства. Сега се водят дебати дали тези ограничения трябва да бъдат отменени. Това може да доведе до жестока ескалация на войната като отговор на това, което видяхме последните дни", коментира политическият анализатор и председател на международната комисия в 46-ото Народно събрание Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Според него, когато става дума за Полша, това е държава, която е член на НАТО и има категорична позиция на Съединените щати. Гърдев припомни, че преди година и половина американският президент заяви, че няма да допусне влизането на държава членка на НАТО в конфликта и включването на НАТО поради такива инциденти в момента не стои на дневен ред.

Изборите в САЩ ще окажат влияние върху преговорите за мир

И Русия, и Украйна гонят медиен ефект с войната, категоричен е Гърдев.

"Руското политическо ръководство трябва да отговори на един въпрос - защо на третата година от войната бойните действия не ги води в Киев, а ги води в Курск. След изборите в САЩ можем да видим и начало на преговори. Вече има такива заявки. Самият Зеленски заяви, че на следващата международна конференция Русия също трябва да присъства. Виждаме инициативите на Китай, на Индия и на Турция. Липсва инициативата на Европа. Изключителен пропуск", посочи гостът.

Американската външна политика се определя от много важни фактори, смята политическият анализатор.

"Позицията на Доналд Тръмп е ясна. Позицията на Камала Харис се изработва, но можем да си направим извод от нейното поведение, когато беше вицепрезидент. Тя заяви, че ще подкрепя Украйна докато е необходимо. Виждаме как тези послания много бързо се променят след развитието на бойните действия. Американският президент може да засили или да прояви определени инициативи, но курсът, който е заложен, няма как да бъде променен. Всеки един президент, който и да е той, ще иска да получи външнополитическа награда, защото това е много силен ход", поясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback