fallback

Експерт по киберсигурност посочи как да се защитим в платформите

Бизнесът да не залита в нишови решения, посъветва Христиан Даскалов

27.08.2024 | 11:37 Автор: Вяра Димова

Втори ден продължават разпитите на собственика на Telegram Павел Дуров. Той беше задържан по подозрения за измами, трафик на наркотици, както и за това. че не е ограничил престъпната употреба на платформата.  

"Балансът следва да е между това да имаме свободна комуникация, право на мнение, и обществения интерес  - да се противодейства на тероризма. Оказа се, че "Ислямска държава" си има официален канал в TikTok. Докато органите на реда се опитват да ограничат криптирането на частните комуникации и чатове, някой паралелно в социалните мрежи си "развява коня", коментира експертът по киберсигурност Христиан Даскалов в "България сутрин".

Удобни ли са комуникационните платформи за измами?

"Те са популярни за използване на измами, но не са най-умното средство, тъй като във всеки един момент Държавната агенция "Техническа операция" може да поиска намеса. Поводът да бъде атакуван основателят на Telegram е, че той отказва да съдейства на подобни законови изисквания към него, в случая от френските власти. За отделните потребители моят съвет е да внимавате, не всяко нещо, което ви се продава като криптирано, е сигурно", призова Даскалов пред Bulgaria ON AIR.

Как можем да се защитим?

"Има решения, които използват такъв модел - криптиране от край до край. Telegram не е такъв случай. Гледайте популярни решения. Бизнесът да не залита в нишови, модерни и актуални решения, защото зад тях може да стои правителствена агенция или някой престъпен конгломерат. Павел Дуров се изживява като дисидент в Русия, но журналистически разследвания разкриват, че той все още има екип от разработчици на своето приложение, който работи в Санкт Петербург", посочи още Даскалов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback