fallback

Политолози коментираха шансовете за коалиция в следващия парламент

Партиите са наясно, че ситуацията може да се промени до изборите, казаха Георги Киряков и проф. Румяна Коларова

27.08.2024 | 10:41 Автор: Вяра Димова

Второто служебно правителство на Димитър Главчев полага клетва в Народното събрание, а президентът Румен Радев подписа указа за назначаването му.

"Относно вътрешното министерство - дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, няма никакво значение, ако той е плод на договорки между политически играчи, които ще участват в изборите. Това ще породи съмнения у някои политически субекти за възможно манипулиране на вота", коментира политологът Георги Киряков в "България сутрин".

Според него не е невъзможно Калин Стоянов да приеме предложението на Делян Пеевски за участие в листи на партията му.

"Калин Стоянов е полицай, който ще бъде един от поредните набедени за политици или поне спуснати, заради известността си, в политическото пространство. Той ще играе роля на политик, но всъщност ще остане в амплоато си на полицай. В полицията и в армията за министри трябва да бъдат назначавани граждански лица, не професионалисти", категоричен е Киряков.

Възстановен ли е диалогът между "Дондуков 1" и "Дондуков 2"?

"Този диалог няма да бъде възстановен. Това е временно примирие, което в един момент ще избухне отново по някакъв повод. Президентът, който търси дългосрочна перспектива за собствената си политическа реализация и продължаване на политическите си амбиции, ще търси конфронтация с политическите партии на терен. Радев дълготрайно ще бъде критичен към политическите партии", прогнозира Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Служебният кабинет не трябва да променя външната политика, посочи той.

"Външната политика е приоритет на Народното събрание (НС) от една страна, и в известна степен на президентството. Не трябва да има намеса. Предстои да видим дали прокуратурата ще се задейства срещу бившия министър на транспорта г-н Гвоздейков. Не се разсеяха по никакъв начин съмненията за зависимости на служебния кабинет на Димитър Главчев от определени политически играчи. Събирането на мнозинство няма да стане с търсене на хора по кръстовища. Трябва да стане със сериозен диалог", смята Киряков.

Има ли разговори между партиите за коалиция в следващия парламент?

"Партиите действат според ситуацията. Оценяват, че след два месеца ситуацията може да е различна. ДПС е ключов фактор при определяне на обстановката от една страна. Не е и ясно какъв ще бъде ефектът от това събиране на формации в ляво. Има партии, които се възползват от политическото напрежение, свързано с Министерството на вътрешните работи. Когото и да бяха сложили, политическото напрежение ще продължава да се подклажда", заяви политологът проф. Румяна Коларова.

Партиите започват разговори за номинации за еврокомисар

Страната ни трябва да посочи име до петък.

"Ще има битка за това кой да бъде назначен за български еврокомисар. Това винаги е било приятна позиция за всеки български политик с желание да се развива в Европа", уточни Киряков.

Според проф. Коларова, за да има ефективно съставяне на правителство, се изисква двублоковост - да има ясно разграничение на едни, които управляват, и други, които са легитимен конкурент за това управление.

"В България двублоковостта се разпадна. Предизборно атаките срещу ДПС на Доган ще продължат", допълни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback