България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Директорът на обсерваторията в Рожен обясни какво гореше в небето над България

"Това няма как да бъде метеор, защото се движеше прекалено бавно", каза доц. д-р Никола Петров

26.08.2024 | 12:26 Редактор: Толя Стоянова

В небето над страната снощи беше наблюдавано явление, приличащо на падащ метеор или изгарящ сателит.

"Това няма как да бъде метеор, защото се движеше прекалено бавно. Би трябвало да е разпадащ се в атмосферата на Земята изкуствен спътник. Такива сателити всеки би могъл да наблюдава половин-един час след залеза на слънцето или час-два преди изгрева. Те се движат с подобна скорост на това, което видях на кадрите", каза директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" доц. д-р Никола Петров пред "България сутрин".

Опасни ли са сателитите около земната орбита?

Той обясни, че астероидите, които навлизат в земната атмосфера, са с далеч по-голяма скорост. По думите му около земната орбита има десетки хиляди изкуствени сателити и с годините това явление в небето ще се случва все по-често. Доц. Петров увери, че за момента то не е опасно. Отломките не биха могли да бъдат по-големи от автомобилна гума.

"Напред във времето има от какво да се притесняваме. Около земното пространство е пълно с така наречения космически боклук и там са стотици хиляди отломки от вече неработещи изкуствени спътници. Замърсихме и това, което е около Земята", заяви директорът на Националната астрономическа обсерватория пред Bulgaria ON AIR.

По отношения на метеорния поток Персеиди той отбеляза, че са били по-малко тази година в сравнение с миналата. През ноември очакваме Леонидите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Facebook/Никол Румянова