България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Млади земеделци вярват, че България може да бъде зелената градина на Европа

Държавата помага, но мерките могат да бъдат и по-адекватни, убедени са Марк Цеков и Ерик Борисов

26.08.2024 | 12:01 Редактор: Елеонора Танева

Има ли условия младите земеделци да развиват бизнес в България?

До момента ангажиментите, които се поемат от служебното правителство се изпълняват. Има позитивна тенденция младите фермери да бъдат приоритизирани. Специално в сектор "овощарство" има субсидия от 13 лв. на декар отгоре, при 10 дка това са 130 лв. Може да стигнат може и да не стигнат за разхода на гориво. Сектор земеделие трябва да е приоритет, имаме потенциал да бъдем зелената градина на Европа. Това заяви овощарят Марк Цеков в студиото на "България сутрин".

Част от стимулиращите мерки на държавата са неадекватни

Животновъдът Ерик Борисов заяви, че трябват по-радикални промени в сектора, в който той се опитва да се развива. Младият мъж отглежда овце в Плевенско. Споделя, че едва 5-6% от земеделците са млади животновъди. 

"Няма интерес към този отрасъл, изкупните цени на мляко и месо са изключително ниски, едва ли не трябва сами да ти търсим пазар", коментира Борисов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че държавата трябва да позволи на младите да се издигат. Пречка за това се оказват последните законодателни промени, свързани с отдаването на обработваеми земи.

"Животновъдите поискахме от Държавния поземлен фонд обработваеми земи, които да обработваме, тъй като фуражите станаха скъпи и трябва да си помогнем. Държавата промени закона за използването на земеделските земи и даде до 300 дка на животновъдно стопанство за обработване на земя. Законът обаче не е разписан като хората - трябва опне от 3 г. преди това да съм имал ниви. Ние животновъдите нямаме обработваема земя, ако имам - няма да опирам до тези 300 дка от държавния фонд. Получи се неразбирателство", даде пример младият овцевъд.

Земеделците могат да съживят българското село

Марк Цеков коментира, че земеделецът в България трябва да е и счетоводител, търговец, маркетинг специалист, за да пласира продукцията си, добър администратор, за да се справи с цялата бумащина. 

"Ние сме за контрол, никой не иска виртуални градини и животни, това са хора, които дърпат от ресурса на останалите. Младият земеделец е като кола - карате я, но след време има нужда от гориво, по европейския модел, ако се стимулират - този сектор освен атрактивен, може да се превърне във вратичката, през която да облагородим българското село", убеден е овощарят. 

Гледайте целия разговор във видеото.