fallback

Стотици лекарства липсват в аптеките, задоволяваме недостига в други държави

Основно лекарствата, които са оригинални, се изнасят, каза Николай Костов

26.08.2024 | 11:32 Автор: Вяра Димова

Аптеките няма да спрат безплатните лекарства, изписвани по рецепти. Това мнение изрази председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

"Това плащане е само част от плащанията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към аптеките. Въпреки че то не е малко, няма да е определящото. Решение ще се намери, ще бъдат освободени пари от резерва на Касата", коментира той в "България сутрин".

Как се стигна дотук?

"Това е логично следствие от решението през април за увеличаване драстично на броя на реимбурсираните лекарства. Те се увеличиха с над 400 лекарства. Те са и много масови, засягат много хора. Това логично доведе до увеличаване на броя на рецептите и хората, които ги използват. Здравната каса реимбурсира 100% тези лекарства", обясни пред Bulgaria ON AIR Костов.

Той изрази надежда  голямата част от аптеките да не спрат да работят със Здравната каса, въпреки че това ще създаде затруднение за някои от тях.

Продължава да има дефицит на лекарства

"Близо 390 лекарства липсват по лекарско предписание, отделно има и такива без лекарско предписание. Те са важни. Извадих една група, засегната - това са противотуморните лекарства. Една част от лекарствата липсват заради производствени причини. Основно лекарствата, които са оригинални, се изнасят. Задоволяваме дефицити в Германия, Австрия и в други държави. Дефицитът трябва да бъде решен на наднационално ниво, на европейско, за да бъде преодолян дефицитът и в България", информира Костов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback